Rotterdam verlengt HAL-charter voor opvang Oekraïense vluchtelingen

De stad Rotterdam heeft de huurovereenkomst voor de Volendam van Holland America Line verlengd tot 14 september. Het cruiseschip is sinds begin april de thuisbasis van ongeveer 1.200 Oekraïners in Rotterdam. Het zal via de uitgebreide charter tot 1.500 vluchtelingen huisvesten als onderdeel van een grotere inzet van Nederland om 50.000 mensen op te vangen die de oorlog in hun land ontvluchtten.

De Nederlandse regering had het schip oorspronkelijk tot eind juni gecharterd, maar heeft HAL gevraagd om de huur met nog eens 10 weken te verlengen. Volgens de overeenkomst biedt Holland America Line warme maaltijden, privé-hutaccommodaties, schoonmaakdiensten, wasservice, gebruik van openbare ruimtes, fitnessfaciliteiten, internettoegang en andere benodigdheden. Volendam wordt bemand door ongeveer 650 bemanningsleden.

Om de voortzetting van de chartermissie mogelijk te maken, annuleert Holland America Line nog eens zes afvaarten op de Volendam. Hierdoor vervallen deze zomer cruises naar Noorwegen, de Britse eilanden en de Middellandse Zee. Holland America Line neemt contact op met de getroffen passagiers en stelt hen een omboeking naar vergelijkbare routes voor.

“Het spijt ons voor het ongemak dat dit zal veroorzaken voor gasten die in de zomer op Volendam hebben geboekt”, zegt Beth Bodensteiner, Chief Commercial Officer van Holland America Line. “We waarderen hun voortdurende begrip terwijl we met de stad Rotterdam werken aan deze belangrijke missie.” De eerste geplande reis van de Volendam is nu een 14-daagse Holy Land & Ancient Kingdoms Explorer met vertrek vanuit Venetië op 24 september 2022.

© foto Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws