Royal Caribbean Group wil schepen weer op volle capaciteit laten varen

Sinds de heropstart na de coronapandemie varen de meeste cruiseschepen met een beperkte capaciteit. De rederijen hebben hiertoe beslist om de social distancing aan boord te creëren. Ook bepaalde landen, onder meer in het Middellandse Zeegebied, hebben beperkingen opgelegd om de veiligheid en gezondheid van de opvarenden te garanderen. Nu de Covid-restricties verdwijnen, kunnen de schepen weer op volle capaciteit opereren. CEO Michael Bayley van Royal Caribbean International verwacht dat de volgende weken en maanden steeds meer Royal-schepen alle kajuiten zullen aanbieden. De jongste weken was dat al het geval op sommige vaartuigen in de Caraïben. Op de schepen van de Oasis-klasse wordt momenteel zo’n 80 procent van de capaciteit benut.

Op de bekendmaking van de kwartaalcijfers liet de Royal Caribbean Group onlangs verstaan dat de boekingen stijgen en de schepen steeds voller uitvaren. De gemiddelde bezetting bij Royal Caribbean International, Celebrity Cruises en Silversea Cruises bedroeg in maart bijna 70 procent en stijgt maand na maand. Tegen het einde van de zomer zullen de meeste schepen wellicht op 100 procent zitten.

Een volledige bezetting zal volgens de cruisegroep niet alleen nodig zijn om tegemoet te komen aan de vraag, maar ook om het bedrijf opnieuw winstgevend te maken. Alle rederijen verloren tijdens de coronapandemie miljarden euro’s, moesten leningen aangaan, investeringen uitstellen en in sommige gevallen zelfs schepen afstoten.

Op dit ogenblik gaat het financieel al veel beter, maar dat betekent niet dat de sector opnieuw winstgevend is. De Royal Caribbean Group sloot het eerste kwartaal van 2022 af met een verlies van 1,2 miljard euro. Jason Liberty, CEO van de groep, noemde 2022 op de conference call een overgangsjaar. Hij verwacht dat de rederij in de tweede helft van het jaar weer groene cijfers kan voorleggen.

Norwegian Cruise Line Holdings

Ook concurrent Norwegian Cruise Line Holdings (NCL, Oceania en Regent Seven Seas) staat voorlopig nog in het rood en moest in het eerste kwartaal een nettoverlies van 760 miljoen USD incasseren. Maar CEO Frank Del Rio spreekt bemoedigende taal. “De vraag van de consument blijft robuust met boekingsvolumes die niet alleen pre-Omicron-niveaus halen, maar historische hoogtes benaderen.” NCLH realiseerde in het eerste kwartaal een bezettingsgraad van 48 procent. Met intussen 87 procent van de capaciteit terug in dienst – en bij Norwegian Cruise Line sinds deze week zelfs alle schepen – hoopt de groep in de tweede jaarhelft weer een operationele winst te genereren.

Om opnieuw met winstcijfers te kunnen aanknopen, is een minimumbezetting van 90 procent noodzakelijk. Deze inkomsten moeten de rederijen toelaten te investeren in nieuwe schepen en de bestaande vloot te renoveren. Als Oekraïne en de hoge energie- en consumptieprijzen de volgende maanden niet teveel roet in het eten gooien, hopen de rederijen tegen het einde van het jaar hun elan teruggevonden te hebben om vanaf 2023 opnieuw aan te knopen met groeicijfers.

Dat is ook nodig, want de volgende jaren zal de vloot bij alle grote cruiseconcerns gevoelig groeien. Norwegian Cruise Line Holdings spreekt van een capaciteitsgroei van maar liefst 50 procent tegen eind 2027!

© foto’s Royal Caribbean International en Norwegian Cruise Line

Klik hier voor meer nieuws