Crystal Symphony en Crystal Serenity worden begin juni geveild

Er komt schot in de verkoop van de Crystal Symphony en Crystal Serenity van het ter ziele gegane Crystal Cruises. Geïnteresseerden kunnen tot 7 juni bij het hoge gerechtshof in de Bahama’s een bod doen op de twee luxeschepen aan de hand van gesloten omslagen. Ze weten met andere woorden niet hoeveel biedingen er zijn en wat het hoogste bod is. De kandidaat-kopers moeten ook meteen een voorschot ter waarde van 10 procent van hun bod overmaken. Op 14 juni zal de rechtbank het bedrijf inlichten dat het winnende bod heeft uitgebracht. Dat heeft dan een week om de transactie af te ronden en de schepen over te nemen. Crystal Symphony en Crystal Serenity, gebouwd in respectievelijk 1995 en 2003, liggen sinds de stopzetting van de activiteiten van het moederbedrijf Genting Hong Kong in februari van dit jaar afgemeerd in de Bahama’s.

Meerdere bedrijven hebben interesse getoond in de overname van de schepen. Daarbij duikt vooral de naam op van Manfredi Lefebvre d’Ovidio, de stichter van Silversea Cruises en voorzitter van de Heritage Group. Deze laatste verwierf enkele jaren geleden een meerderheidsbelang in Abercrombie & Kent. Indien Heritage de deal binnenhaalt, is het niet uitgesloten dat de schepen voor deze touroperator zullen varen.

Stena AB laat intussen weten niet langer geïnteresseerd te zijn in de Global World. Het megacruiseschip was besteld door Dream Cruises, een andere dochter van Genting Hong Kong. Het onafgewerkte cruiseschip was in aanbouw bij MV Werften in Duitsland, ook weer een dochterbedrijf van Genting. De curatoren onderhandelen met diverse rederijen die mogelijk interesse hebben in de overname van het vaartuig. Een van hen was het Zweedse Stena AB. De ferryrederij wil volgens de Duitse media haar activiteiten diversifiëren en denkt daarbij in de richting van een cruiseproduct voor de Aziatische markt.

In een reactie bevestigt de maatschappij dat er initiële contacten waren met de curator, maar dat Stena snel tot de conclusie kwam dat ze niet het juiste bedrijf was om succesvol bij te dragen aan de ontwikkeling van dit schip. Er zouden nog twee andere scheepvaartbedrijven interesse tonen in de Global Dream. Daarbij noemen sommige bronnen MSC Cruises. De vraag is of dit schip qua stijl en voorzieningen wel past binnen de vloot, tenzij ook MSC plannen heeft voor een Aziatisch dochterbedrijf.

© archieffoto Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws