Verkoopt Carnival Seabourn aan Saoedi-Arabië?

De Carnival Corporation voert verkennende gesprekken met Saoedi-Arabië over de verkoop van Seabourn. Als de deal doorgaat, zou de luxebrand eigendom worden van het Saoedische staatsinvesteringfonds. Een aantal Amerikaanse nieuwszenders lanceerden deze week het bericht. Carnival weigert op dit ogenblik elk commentaar.

Saoedi-Arabië wil een belangrijke speler worden in de cruise-industrie. De oliestaat is druk bezig cruiseterminals te ontwikkelen aan zowel de kant van de Rode Zee als aan de Perzische Golf. Ze moedigt cruiserederijen aan Saoedi-Arabië op te nemen in hun vaarschema’s en als vertrekhaven. MSC Cruises was afgelopen winter de eerste maatschappij die een grootschalig programma startte vanuit Jeddah. Cruise Saudi charterde op elke afvaart een flink deel van de kajuiten. Ook onder meer Scenic Cruises, zusterrederij Emerald Cruises en Viking liepen deze bestemming recent aan. Zie eveneens artikel

Jeddah en Yanbu aan de zijde van de Rode Zee en Dammam aan de Perzische Golf zijn al volledig operationeel en kunnen de grootste schepen ontvangen. MSC World Europa zal Dammam volgende winter trouwens wekelijks aanlopen als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Al Ahsa-oase, erkend als Unesco-werelderfgoedsite. Om haar cruiseprojecten internationale ruchtbaarheid te geven was de organisatie afgelopen maand ook een van de sponsors van Seatrade Cruise Global in Miami.

Cruise Saudi wist de jongste jaren diverse mensen aan te trekken die hun strepen al verdiend hebben in de sector. In maart van dit jaar nog werd Lars Classen CEO van Cruise Saudi. Hij was eerder CEO van A-Rosa River Cruises en voorzitter van AIDA Cruises, het Duitse filiaal van de Carnival Corp. Classen speelde ook een belangrijke rol bij de lancering van het Ritz-Carlton Yacht Collection-project.

Eerder dit jaar kondigde Cruise Saudi verder een joint venture aan met Aman Resorts voor de bouw van een luxeyacht voor 100 gasten. Vorig jaar charterde de organisatie gedurende twee maanden de Silver Spirit van Silversea Cruises voor de lokale markt. Wordt Seabourn haar volgende project? Saoedi-Arabië bezit op dit ogenblik al 5,1 procent van de aandelen van de Carnival Corporation & Plc. Het overheidsfonds verwierf de waardepapieren in 2020 in volle coronatijd. Tegelijk doken toen al berichten op over een mogelijke verkoop van Seabourn.

De Seabourn-vloot bestaat op dit ogenblik uit de Seabourn Odyssey, Seabourn Sojourn, Seabourn Quest, Seabourn Encore en Seabourn Ovation. Daarnaast heeft de luxerederij twee expeditieschepen in aanbouw. Seabourn Venture komt deze zomer in de vaart. Het zusterschip Seabourn Pursuit volgt in 2023.

© foto Seabourn

Klik hier voor meer nieuws