Havila vaart als eerste uitstootvrij in de Geirangerfjord

Havila Castor, het nieuwste schip van Havila Kystruten, schrijft geschiedenis in de Geirangerfjord als eerste emissievrije cruise in de werelderfgoedfjord. Het schip heeft donderdag drie uur lang op batterijen gevaren. “Dit was een mijlpaal voor ons. We hebben bewezen dat we kunnen voldoen aan de toekomstige eisen van de autoriteiten”, zegt Bent Martini, CEO van Havila Kystruten. In 2018 heeft het Noorse parlement besloten dat cruiseschepen en ferry’s zo snel als technisch mogelijk en uiterlijk in 2026 emissievrij moeten varen in de Noorse werelderfgoedfjorden.

De schepen van Havila Kystruten zijn gebouwd voor de toekomst en zijn de meest milieuvriendelijke schepen langs de Noorse kust tussen Bergen en Kirkenes. Met een batterijpakket van 6,1 Megawattuur (MWh), ‘s werelds grootste batterijpakket op een passagiersschip, kunnen ze tot 4 uur varen op pure batterijstroom. In combinatie met vloeibaar aardgas (LNG) wordt de CO2-uitstoot met 30 procent en de NOX-uitstoot met 90 procent verminderd in vergelijking met schepen die fossiele brandstof gebruiken.

“We hebben iets meer dan 60 procent van de batterijcapaciteit aan deze reis besteed en dat toont aan dat het doel van vier uur op batterij duidelijk haalbaar is. Met nog meer testen en aanpassingen aan al het energieverbruik aan boord, kunnen we uiteindelijk zonder grote uitdagingen het hele werelderfgoed emissievrij bevaren”, aldus Martini. Om de batterijen aan boord meer dan nu te kunnen gebruiken, pleit de CEO voor toegang tot walstroom langs de kust.

“We willen ons batterijvermogen nog verder benutten, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de infrastructuur voor walstroom om het schip op schone waterkracht op te laden. We hopen dat dit snel operationeel zal zijn in geselecteerde aanloophavens. Daarnaast plannen we een geleidelijke bijmenging van vloeibaar biogas om het aardgas op termijn te vervangen. Daarvoor is het nodig dat biogas in voldoende mate beschikbaar komt om in onze behoefte te voorzien”, zegt Martini.

Tijdens de historische reis was ook de milieustichting ZERO aan boord. “Deze reis is het hoogtepunt van vele jaren werk. Havila Kystruten heeft laten zien dat het heel goed mogelijk is om nu, vier jaar voor de eisen van het parlement, emissievrij te varen in de werelderfgoedfjorden. Dit moet andere spelers motiveren om dit voorbeeld te volgen”, zegt Harald Maaland, transportadviseur bij ZERO. “Nu moeten we zorgen voor een verdere vooruitgang: de eis van nulemissie moet worden uitgebreid tot alle fjorden. Ook moet in de havens laadinfrastructuur aanwezig zijn”.

Truls Bruland stond op de brug toen Havila Castor voor de eerste keer Geiranger binnenvoer en was als kapitein van het schip duidelijk trots. “We hebben een fantastisch schip dat zich op zee als een droom gedraagt. Dit is een state-of-the-art vaartuig dat makkelijk te manoeuvreren is. En het is natuurlijk ook mooi dat we kunnen helpen met het verzorgen van de gebieden waarin we varen, door bij te dragen aan minder uitstoot”. Bekijk foto’s van de Havila-schepen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Voorafgaand aan de overstap op batterijvoeding werden de passagiers aan boord aangemoedigd om zich bewust te zijn van het gebruik van elektriciteit voor mobiel opladen, licht en verwarming in de kajuit. Ook de hotelactiviteiten van het schip zien toe op een zuinig gebruik van elektriciteit. “Er zijn wat middelen nodig om voor meer dan 300 passagiers te koken, voor de verlichting aan boord en de verwarming van het schip. Als we emissievrij functioneren, doen we er alles aan om het elektriciteitsverbruik te verminderen en wordt varen op deze manier een gedeelde verantwoordelijkheid”, zegt Sandra Ness, hoofd Klimaat & Milieu bij Havila Kystruten.

Vanaf deze reis lanceert Havila Kystruten haar nieuwe Eco-Voyager-programma voor gasten aan boord. “Het programma is erop gericht hen de kans te geven mee te doen, bewuste keuzes te maken aan boord en daarmee bij te dragen aan een duurzamer gebruik van menselijke en materiële middelen. We willen onze gasten inspireren en stimuleren om tijdens de reis langs de Noorse kust kleine stapjes te zetten die het dagelijks leven aan boord positief beïnvloeden op het gebied van energie, water, afval, schoonmaak en dus ook bemanning”, besluit Sandra Ness. Meer info over het Eco-Voyager-programma is te lezen op havilavoyages.com.

© foto Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws