Glenn Verelst: “Respons Belgen voor de Rotterdam is enorm”

Naar aanleiding van de doop van de Rotterdam had ParezCruiseCommunications aan boord van het nieuwste vlaggenschip van Holland America Line een interview met Glenn Verelst. Samen met de Senior Business Development Manager gingen we dieper in op de nieuwigheden aan boord van de Rotterdam, de Belgen en de zomer 2022. We keken ook al even vooruit naar volgend jaar.

Glenn Verelst: “De respons van de Belgen op de nieuwe Rotterdam is enorm. We hebben uiteraard een aantal herboekingen van reservaties voor 2020 en 2021 waarbij de klanten deze zomer eindelijk weer kunnen gaan varen. Maar we zien toch heel veel nieuwe reservaties voor de Rotterdam en zeker in deze lastminute-periode met onze Top 10-aanbiedingen. We merken ook een enorme interesse in ons Have it All-package met drankenpakket, een diner in een specialiteitenrestaurant, een excursietegoed van 100 USD en wifi. Deze vier zaken maken van de cruise voor de meeste klanten een all-in product.”

Na een afwezigheid van twee jaar kan Holland America Line opnieuw een volledige zomer vanuit Nederland voorstellen. Toch draait de rederij nog niet op volle capaciteit. Eerder dit jaar moest HAL de vertrekken met de Volendam vanuit Rotterdam annuleren. Het schip werd namelijk tot 15 september verhuurd aan de stad Rotterdam als tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen. Glenn Verelst: “Heel wat mensen die de Volendam hadden geboekt, kozen al voor een nieuwe cruise, zowel aan boord van de Rotterdam vanuit Amsterdam als met de Nieuw Statendam die vertrekt vanuit Kopenhagen en soms toch wel speciale routes voorstelt. Ook voor de Middellandse Zee is er veel interesse. Mensen gaan deze zomer nog niet te ver op reis. Het zijn vooral de Europese vertrekken die het goed doen.”

België en Nederland boven

“Omdat onze Amerikaanse gasten het voor een groot deel lieten afweten door de oorlog in Oekraïne hadden we natuurlijk heel veel lastminute-beschikbaarheden en als Europees kantoor werd er van ons verwacht dat wij de schepen aan de man zouden brengen. Met scherpe tarieven zijn we erin geslaagd onze sailings goed te vullen met vooral Belgen en Nederlanders. We zien nu toch dat de afvaarten echt vollopen. Over twee of drie weken zullen alle kajuiten weg zijn.”

Glenn Verelst geeft toe dat een aantal klanten teleurgesteld was dat de rederij Sint-Petersburg deze zomer uit de vaarschema’s heeft gehaald. “Voor ons als rederij was het heel jammer en ik begrijp dat er heel veel teleurstelling was bij de klanten. Sint-Petersburg is een van de hoogtepunten op de route naar de Baltische Zee. Mensen betalen ook iets meer om deze bestemming op het vaarschema te hebben. We hebben het vaarschema gewijzigd naar voornamelijk Scandinavische landen. De meeste mensen zijn op deze sailings gebleven en konden zich vinden in de alternatieven die we voorstelden. Anderen hebben de reservatie overgeboekt naar 2023 omdat ze echt Sint-Petersburg willen bezoeken. Voor volgend jaar hebben we drie sailings met de Rotterdam naar de Baltische Zee, maar op dit ogenblik is niks zeker.”

Wat wel vast staat, is dat de Rotterdam in 2023 terugkeert naar Amsterdam met afreizen vanaf april naar de Noorse fjorden, de Noordkaap, de Baltische Zee, IJsland en de Britse Eilanden. “De Noordkaap-cruises zitten dit jaar overvol. Het gaat om mensen die al lang deze cruise wilden doen. Ook de twee IJsland-afreizen zijn heel populair. Volgend jaar zal bovendien de Nieuw Statendam in mei een Noordkaap-afvaart verzorgen vanuit Rotterdam. De zevendaagse fjorden-cruises vanuit Amsterdam blijven zeker bij de Belgische klanten een voltreffer. Dit heeft te maken met de bestemming, maar zeker ook met de prijs van een vertrek dicht bij huis. Tijdens de contacten met de klanten en vorige maand tijdens ‘Oostende voor Anker’ heb ik vaak gehoord dat de mensen na corona hun bucketlist-reis niet meer willen uitstellen. Cruises staan bij veel mensen nu wel hoog op de verlanglijst. Dat is alvast positief voor de toekomst.”

Club Orange

De Rotterdam is het derde schip in de Pinnacle-klasse en het zevende schip dat de naam Rotterdam draagt in de vloot van Holland America Line. Ze kan 2.668 gasten ontvangen. Het nieuwste schip neemt de typische HAL-kenmerken en alle succesvolle voorzieningen zoals de Music Walk en de specialiteitenrestaurants van de zusterschepen Koningsdam en Nieuw Statendam over. Toch zijn er ook enkele verschillen.

Eerst en vooral is er de kunstcollectie met een waarde van ruim 4 miljoen euro. Het schip is een museum op zee met maar liefst 2.645 werken van kunstenaars uit 37 landen, waaronder zelfs enkele Belgen en Nederlanders. Het grootste en meteen ook duurste stuk is ‘Harps’, een 7,5 ton wegende sculptuur in roestvrij staal die zich uitstrekt over het drie dekken tellende atrium.

Gasten vinden op de Rotterdam verder de Club Orange waar klanten in de premium suites (niet de Vista suites) kunnen ontbijten, lunchen en dineren. De Club Orange Dining Room heeft intussen ook het Culinary Arts Center op de Koningsdam vervangen. Glenn Verelst: “Dit is een privilege voor de mensen in de suites als alternatief voor de grote restaurants. Daarnaast kunnen suitegasten eveneens terecht in de Neptune Lounge, een exclusieve plek om te ontspannen en te genieten van de persoonlijke service van een concierge.

Het Club Orange-restaurant is te vinden op de Pinnacle Class-schepen die over de nodige ruimte beschikken voor een eigen restaurant. Op de andere schepen is de Club Orange een afzonderlijk gedeelte binnen het hoofdrestaurant. Gasten in de standaardhutten kunnen de Club Orange bijboeken tegen een meerprijs.” Die bedraagt 30 USD per dag per persoon op de Pinnacle-schepen en 22 USD per dag op de overige schepen. Andere voordelen van de Club Orange zijn het premium ontbijt op de kamer, voorrang bij het inchecken en ontschepen en bij de reserveringen voor specialiteitenrestaurants, een afzonderlijke rij voor Guest Services en balie voor excursies alsook een speciaal evenement voor gasten van Club Orange. Dat kan bijvoorbeeld een scheepstour achter de schermen, een persoonlijke spa- en beautyconsulent of een koffiechat met muzikanten of artiesten zijn.

In de nabijheid van het Club Orange-restaurant werd de wijnbar Blend vervangen door de Half Moon Bar. Deze exclusieve bar dompelt de gasten via cocktails onder in de geschiedenis van Holland America. Een van de populaire drinks is ‘The Original’ met jenever en een scheutje whisky. De cocktail verwijst naar de Nederlandse oorsprong van de maatschappij toen het eerste schip in oktober 1872 vanuit Rotterdam vertrok. Wie deze zomer meevaart met de Rotterdam, kan er nog meer tijdloze cocktails ontdekken. De eerste reacties zijn alvast heel lovend en sommige vaste klanten hopen dat deze bar straks eveneens een plaats krijgt op andere schepen van Holland America Line. Bekijk hier meer foto’s van de Rotterdam.

© foto’s Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws