MSC World Europa zet nieuwe standaarden voor milieuduurzaamheid op zee

Nu met de vaartesten binnenkort de laatste fase van het bouwproces aanvangt, zal de MSC World Europa het groenste en meest efficiënte schip in de vloot van MSC Cruises worden. Het cruiseschip zal over diverse ecologische systemen beschikken zoals vaste-oxidebrandstofcellen, een selectief katalytisch reductiesysteem en verbeterde walstroomcapaciteit. Het wordt bij de oplevering in oktober ook het grootste LNG-aangedreven cruiseschip ter wereld.

De MSC World Europa wordt het eerste moderne cruiseschip ter wereld met de gloednieuwe technologie van vaste-oxidebrandstofcellen (SOFC) aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG), ontwikkeld door MSC Cruises, Chantiers de l’Atlantique en Bloom Energy. Het schip zal een demonstratiemodel van 150 kilowatt SOFC bevatten dat hulpvermogen opwekt om de efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen in vergelijking met traditionele verbrandingsmotoren. Het cruiseschip wordt een proefmodel om de ontwikkeling van brandstofceltechnologie voor hedendaagse cruiseschepen te versnellen en biedt de mogelijkheid om in de toekomst over te schakelen op hybride aandrijfoplossingen.

Linden Coppell, directeur duurzaamheid van MSC Cruises: “Wij streven naar een netto-nultoekomst en daarom investeren we fors in de ontwikkeling van koolstofarme brandstoffen en oplossingen die de decarbonisatie van de maritieme sector versnellen. MSC World Europa wordt ons meest efficiënte schip tot nu toe en zal ons helpen om milieutechnologieën voor de toekomst van onze vloot te bewijzen en te verfijnen. Met dit project bouwen wij ook partnerschappen met technologieleveranciers, energiebedrijven, de academische wereld en regelgevende instanties. We moeten allemaal nauwer samenwerken om een toekomst zonder uitstoot mogelijk te maken.”

De reis naar zero-emissie

In vergelijking met standaard scheepsbrandstoffen elimineert LNG bijna alle luchtverontreinigende emissies zoals zwaveloxiden, stikstofoxiden en fijne deeltjes en zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot tot wel 25 procent. LNG zal het ook mogelijk maken koolstofarme brandstoffen en oplossingen zoals groene waterstof, bio-LNG en brandstofcellen te ontwikkelen. Traditionele scheepsbrandstoffen zijn niet geschikt voor deze nieuwe oplossingen.

De MSC World Europa bevat een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR) dat de NOx-uitstoot met 90 procent vermindert wanneer er geen LNG beschikbaar is en het schip op gasolie voor de scheepvaart moet draaien. Aangezien LNG-brandstof een vergelijkbare reductie oplevert, zal de MSC World Europa altijd voldoen aan de Tier III NOx-emissienormen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Bovendien kan de MSC World Europa dankzij de walstroomconnectiviteit het gebruik van de motoren tot een minimum beperken in havens die hiervoor over de nodige infrastructuur beschikken.

Zoals alle nieuwe MSC-schepen beschikt de MSC World Europa over de nieuwste afvalwaterbehandelingstechnologie, in overeenstemming met de resolutie van de IMO, volledig afgestemd op ‘s werelds strengste wettelijke vereisten – de zogenaamde ‘Baltische standaard’. Het schip is eveneens uitgerust met een geavanceerd ballastwaterbehandelingssysteem dat de introductie van invasieve soorten in het mariene milieu via ballastwaterlozingen voorkomt. Daarnaast bevat de MSC World Europa een brede waaier aan apparatuur om het energieverbruik op het hele schip te optimaliseren. Het gaat onder meer om  LED-verlichting, slimme ventilatie en geavanceerde airconditioningsystemen met geautomatiseerde energieterugwinningslussen, waardoor warmte en koude doeltreffend over het schip worden verdeeld.

In samenwerking met de scheepswerf beschikt de MSC World Europa tot slot over een innovatieve rompvorm om de weerstand door het water te minimaliseren. De romp en machinekamer zijn tevens ontworpen om de impact van het onderwatergeluid te minimaliseren, ter vermindering van de mogelijke impact op zeezoogdieren in de omliggende wateren.

 © rendering MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws