“Een cruise is de enige manier om de Noorse fjorden, IJsland of Groenland te bezoeken”

Celebrity Apex en Jewel of the Seas bieden vanuit Amsterdam zowel deze als volgende zomer cruises aan naar de Noorse fjorden, de Baltische  Zee, de Britse eilanden en IJsland. Volgens Peter Mathieu, CEO van Cruise Connection, maken de afvaarten vanuit Nederland maar een beperkt onderdeel uit van de brede waaier aan cruises die Royal Caribbean International en Celebrity Cruises aanbieden. Niettemin is homeporting absoluut belangrijk en een perfect alternatief voor mensen die de Noorse fjorden willen bezoeken.

Peter Mathieu: “De Noorse fjorden zijn redelijk gekend bij een publiek dat gewoon is met de wagen of mobilhome te reizen. Niet iedereen heeft echter zin in een dergelijke expeditie die toch omslachtig is en heel wat tijd kost. Een cruise is daarom een heel leuke aanvulling op dit aanbod. Een van de grote troeven is bovendien dat je de fjorden bevaart. Dit geografische wonder verkennen vanop zee heeft toch een heel andere dimensie dan vanop het land. En dan spreken we nog niet over alle comfort aan boord van het schip. Voor mij is een cruise dan ook de enige manier om deze regio te bezoeken.

IJsland, Groenland en de Faeroer zijn voor veel mensen helemaal onbekend. Wie met Icelandair naar IJsland vliegt, beperkt zich meestal tot de regio rond Reykjavik. Met een cruise kan je veel meer van het eiland bewonderen.” Dat geldt volgens Peter Mathieu zeker ook voor Groenland.

“Wie met het vliegtuig naar Groenland reist, moet wel een echte diehard zijn. Een cruise biedt daarentegen een niet te missen arctische ervaring. Bij mij staat Groenland hoog op de bucketlist. Dat is vandaag meer dan ooit zo door de televisiereeks Borgen. Die is deels in Kopenhagen, maar ook voor een groot deel in Groenland opgenomen. Het is een spectaculaire bestemming. De geschiedenis en cultuur van Groenland zijn ook helemaal anders dan deze van het Deense vasteland. Met mijn Deense herkomst maakt Groenland uiteraard inherent deel uit van mijn roots.” Groenland staat op het vaarschema van enkele cruises die vanuit Nederland vertrekken. Zo kan je in 2023 onder meer vanuit Amsterdam een trans-Atlantische oversteek maken die onderweg meerdere bestemmingen in Groenland aanloopt.

Celebrity Cruises en Royal Caribbean International bieden daarnaast vanuit Amsterdam cruises aan naar de Baltische Zee en de Britse eilanden. (Bekijk het overzicht van alle homeport-cruises voor dit en volgend jaar.) Viki Vermeulen, general manager Cruise Connection vult aan: “Homeporting is voor veel mensen interessant. De klanten vinden het belangrijk dat ze niet hoeven te vliegen naar de vertrekhaven. Amsterdam is een mooi alternatief en perfect te bereiken met de wagen of de trein. Bovendien nemen de vluchtprijzen een flinke hap uit het vakantiebudget. Het feit dat ze deze vluchten kunnen uitsparen door vanuit Amsterdam te vertrekken, maakt de prijzen attractiever.”

Foto Unsplash

Klik hier voor meer nieuws