MSC Cruises publiceert haar duurzaamheidsrapport 2021

Hoewel het afgelopen jaar opnieuw in het teken stond van de uitdagingen die de pandemie met zich meebracht, heeft MSC Cruises aanzienlijke vooruitgang weten te boeken in haar duurzaamheidspraktijken. Dat zegt de rederij naar aanleiding van de publicatie van haar duurzaamheidsrapport 2021. Het document stelt zes belangrijke werkstromen binnen het bedrijf vast: de overgang naar een netto nuluitstoot, hulpbrongebruik en afval kritisch bekijken, ondersteuning van de medewerkers, investeren in duurzaam toerisme, het bouwen van groenere terminals en duurzaam inkopen.

Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van de cruisedivisie van de MSC Group: “Terwijl we ons een weg baanden door de buitengewone turbulentie van de afgelopen twee jaar, zijn we ons blijven concentreren op duurzame bedrijfspraktijken en op de bescherming van onze gasten, werknemers en de gemeenschappen waarin we actief zijn. Vandaag erkennen we meer dan ooit het vitale belang van ons milieu en een gezonde en leefbare planeet. We zijn vastbesloten om onze langetermijndoelstelling van nul-impact cruiseoperaties tegen 2050 te bereiken en we zijn goed gevorderd op deze reis.

Tegelijkertijd investeren we als bedrijf en als sector zwaar in de versnelde ontwikkeling van milieutechnologieën en -oplossingen om deze doelstellingen haalbaar te maken. We moeten erkennen dat we voor dit streven ook de volledige inzet van regeringen en andere publieke en private entiteiten nodig hebben om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat aan land de juiste infrastructuur bestaat en dat groene brandstoffen op grote schaal beschikbaar komen voor onze schepen over de hele wereld. Dat kunnen we niet alleen.”

De weg naar netto nuluitstoot

In dit licht van de overgang naar een netto nuluitstoot heeft de rederij vorig jaar op de MSC Grandiosa geavanceerde proeven gedaan met maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie. Hierdoor is de uitstoot met 8 procent gedaald ten opzichte van de ontwerpprestaties. Het doel is deze maatregelen ook in de rest van de vloot door te voeren. Eind 2021 waren 14 van de MSC-schepen voorzien van hybride systemen voor de reiniging van uitlaatgassen. 7 van de 19 schepen zijn al uitgerust om over te schakelen op walstroom.

In haar investeringen in duurzaam toerisme zoekt MSC Cruises excursies die op sterke duurzaamheidsprincipes zijn gebaseerd. Deze ‘Protectours’ zijn speciaal ontworpen om de gasten iets bij te brengen. Bij ongeveer 70 procent van deze uitstappen wordt transport met lage impact gebruikt zoals wandelen, fietsen of kajakken. Tevens leveren vele van deze uitstappen een directe bijdrage aan het milieu door de bescherming van soorten of ondersteuning van habitats.

Verder wil de maatschappij groenere terminals bouwen. Voorbeelden hiervan zijn de Durban Cruise Terminal in Zuid-Afrika die in december 2021 in gebruik genomen werd en de bouw van de nieuwe terminal voor MSC Cruises in Miami. Daarbij is sprake van een uitgebreid milieu- en sociaal beheersysteem voor de bouw en exploitatie. Een derde nieuwe MSC Cruises-terminal is in aanbouw in Barcelona en zou in 2023 operationeel moeten zijn.

In het rapport kondigt de maatschappij tot slot een nieuw intern comité aan. Dat moet ervoor zorgen dat de inkoopbenadering een positieve impact heeft op de samenleving en schade aan het milieu tot een minimum beperkt.

Klik hier om het duurzaamheidsrapport 2021 van MSC Cruises te lezen.

© foto MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws