Vaart de Crystal Endeavor straks voor Silversea? UPDATE

Silversea Cruises weigert in te gaan op geruchten dat zij de Crystal Endeavor heeft gekocht. Toch wijst alles in die richting. Meerdere bronnen melden dat de luxe- en expeditierederij vorige week bij het Amerikaanse patentenbureau de namen Silver Endeavor en Silver Endeavour heeft gedeponeerd.

In afwachting van de verkoop ligt het expeditieschip sinds maart voor anker in Gibraltar nadat Crystal Cruises als onderdeel van Genting Hong Kong eerder dit jaar de boeken neerlegde. De Crystal Symphony en Crystal Serenity werden eerder deze maand al toegewezen voor respectievelijk 25 en 103 miljoen USD. Vooral de Symphony bracht minder op dan de curatoren hadden gehoopt. De schepen werden in 1995 en 2003 gebouwd voor 250 en 350 miljoen USD. De identiteit van de nieuwe eigenaar(s) wordt wellicht eerstdaags bekend gemaakt.

De curatoren hadden beslist het expeditieschip afzonderlijk te verkopen in de hoop een hoger bedrag binnen te halen. De interesse voor het vaartuig was namelijk groot en naar verluidt hebben diverse rederijen een bod uitgebracht.

De Crystal Endeavor met een capaciteit van 200 passagiers liep pas vorige zomer bij MV Werften in Duitsland van stapel. Met een prijskaartje van 350 miljoen euro was het vaartuig een van de duurste expeditieschepen ooit gebouwd. Wie het schip verwerft, doet wellicht een koopje voor een quasi splinternieuw en perfect uitgerust schip.

Tijdens een persconferentie op de Seatrade Cruise Global liet Silversea-CEO Roberto Martinoli in april al verstaan dat de rederij overweegt om binnenkort nieuwe expeditieschepen te bestellen. De topman noemde de aanschaf, na de verduurzaming van de vloot, de hoogste prioriteit voor Silversea.

De expeditievloot telt momenteel vier schepen, inclusief de vorig jaar in de vaart genomen Silver Origin in de Galapagos. In de poolgebieden varen de zusterschepen Silver Cloud en Silver Wind die de voorbije jaren werden omgebouwd van traditionele naar ijsversterkte vaartuigen. Het derde poolexpeditieschip is de Silver Explorer. De oudste eenheid binnen de vloot verlaat in september 2023 Silversea en zal de volgende jaren varen voor de nieuwe Franse expeditiemaatschappij Exploris. Een vervanging dringt zich bijgevolg op. Met de verwerving van een bestaand schip kan Silversea sneller dan bij nieuwbouw haar capaciteit in de poolgebieden opdrijven.

© foto Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws