Eerste staal voor toekomstig methanol-schip TUI Cruises

Meyer Turku is gestart met het staalsnijden voor Mein Schiff 7. Het volgende schip voor TUI Cruises wordt gebouwd om op termijn op methanol te varen. Net als de structureel identieke Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2 zal het vaartuig in een dubbele bezetting plaats bieden aan 2.894 passagiers, van wie de meesten verblijven in hutten met uitzicht op zee.

Volgens Wybcke Meier, CEO van TUI Cruises, zit de rederij na de twee jaar durende Covid-pandemie weer op schema om haar geplande groei verder te zetten. “Tegen de achtergrond van demografische ontwikkelingen en de voorkeur van Duitse gasten voor Duitse cruiseproducten, denken wij dat een moderne nieuwbouw zoals Mein Schiff 7 de komende jaren een jaarlijks marktpotentieel van maximaal 5 miljoen cruisepassagiers zal genereren.”

Meyer Turku heeft zich volgens CEO Tim Meyer voor het nieuwe schip opnieuw gefocust op het optimaliseren van het ontwerp met betrekking tot milieu-efficiëntie en technologieën om de duurzaamheid te vergroten. De motoren in het nieuwe TUI-cruiseschip worden uitgerust met een selectief katalytisch reductiesysteem om de uitstoot van stikstofoxide te verminderen. Met de mogelijkheid om aan te sluiten op walstroom zal Mein Schiff 7 ook op de bestemmingen aandacht hebben voor het milieu. Een cruiseschip spendeert immers bijna 40 procent van zijn tijd in de havens.

In een eerste fase zal het schip worden aangedreven door laagzwavelige scheepsdieselolie met een zwavelgehalte van minder dan 0,1% en uitgerust met katalysatoren die de NOx met 75% verminderen. Mein Schiff 7 wordt wel gebouwd om op termijn op methanol te varen, ter voorbereiding op groene methanol, waardoor de voortstuwing van het schip bijna CO2-neutraal zal zijn. Voor Wybcke Meier is de visie van TUI Cruises duidelijk. “Op lange termijn willen we in de richting van emissievrij en klimaatneutraal varen. In 2030 willen we de eerste klimaatneutrale cruises aanbieden.”

De boekingen voor Mein Schiff 7 starten dit najaar. De lancering is gepland voor 2024. Tijdens de plechtigheid werd meteen ook het startschot gegeven voor de volgende nieuwbouw waarvan de lancering is voorzien voor 2026.

© foto TUI Cruises

Klik hier voor meer nieuws