Ambassador Cruise Line: Britse homeporting voor 50-plussers

Ambassador Cruise Line is de eerste nieuwe Britse cruiserederij sinds 2010. De maatschappij biedt gasten een traditionele en authentieke cruise-ervaring aan. Haar doel is voornamelijk no-fly cruises voor 50-plussers voor te stellen vanuit onder meer de thuishaven London Tilbury. Vanaf 2023 komen daar ook enkele afvaarten vanuit Nederland bij. Aan boord ligt de klemtoon op de gastronomie en een breed aanbod aan activiteiten en animatie.

Ambassador Cruise Line werd vorig jaar opgericht en ontving dit voorjaar haar eerste gasten. Aan het roer staan diverse directieleden van het voormalige Cruise & Maritime Voyages, maar ook mensen die jarenlang aan de slag waren bij Travelport en BCD Travel. Na het faillissement van CMV kocht de CVI Group de commerciële activa (waaronder databestanden, computersystemen, websites, booking tools en intellectuele eigendommen) over. CVI is eigendom van Christian Verhounig, voormalig CEO en voorzitter van CMV en vandaag de CEO van Ambassador Cruise Line.

De rederij stelt met haar eerste schip Ambience dit zomerseizoen cruises voor rond de Britse Eilanden en naar Arctische gebieden (Groenland, IJsland en Canada), de Noorse fjorden en de Baltische Zee. Dit najaar staan de Canarische Eilanden, de Middellandse Zee en Noord-Afrika op het programma. Tijdens het winterseizoen vaart het schip naar de Caraïben, Cuba en de Kaapverdische Eilanden, maar eveneens naar Noorwegen (noorderlicht) en West-Europa. De rederij zal trouwens op diverse afvaarten Zeebrugge en Antwerpen bezoeken. Uniek voor Ambassador Cruise Line is dat al deze cruises vertrekken vanuit Tilbury (Londen). Dit maakt de inscheephaven ook voor Belgische reizigers makkelijk bereikbaar. Door de lange vaartijd vanuit Groot-Brittannië nemen reizen naar verre bestemmingen snel meer dan 30 dagen in beslag.

Met de introductie van de Ambition als tweede schip breidt Ambassador volgend jaar uit naar zeven vertrekhavens (Tilbury, Newcastle, Dundee, Belfast, Liverpool, Bristol, Falmouth) in het Verenigd Koninkrijk en zal ze cruises aanbieden naar 165 havens op zes continenten. Het merendeel van de cruises vertrekt vanuit het VK of zoals Christian Verhounig het formuleert: “We have taken no-fly cruising to a whole new level”.

Op 6 januari 2024 vertrekt Ambience vanuit Tilbury op een wereldcruise van 120 dagen. Er is ook een mogelijkheid om in Rotterdam een dag later in te schepen en na de reis ook een dag later in Nederland te ontschepen. Gasten kunnen een bepaald segment van deze reis meevaren, bijvoorbeeld van Rotterdam naar Auckland, Sydney, Singapore of Kaapstad. Op dat ogenblik moeten ze dan wel op de heen- of terugreis een vlucht boeken.

Ook uniek is de mogelijkheid om vanuit Tilbury of Rotterdam een retourreis te maken naar de Amazone. Ambition vertrekt in januari 2024 op een cruise van 42 dagen die behalve de Amazone ook de Caraïben, de Kaapverdische Eilanden en de Azoren omvat.

Traditioneel cruiseproduct

Ambassador Cruise Line richt zich voornamelijk op de markt van de 50-plussers. Ze stelt haar gasten een authentieke, maar tegelijk traditionele cruise voor. Dat betekent dat er op elke reis twee formele avonden of ‘Ambassador Nights’ zijn waarop veel mannen een smoking dragen, al is een pak ook toegelaten. Voor de dames is de voorgestelde kledij een avond- of cocktailjurk. Op ‘Smart Nights’ is voor de mannen een blazer aan de orde, met of zonder das. De overige avonden en de feesten op het dek zijn informeel.

Ook op andere vlakken merk je dat Ambassador Cruise Line teruggrijpt naar het traditionele cruiseproduct. Zo kunnen bijvoorbeeld de Captain’s Welcome en Farewell Cocktail Party, het Captain’s Gala Diner en de Baked Alaska Parade niet ontbreken. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in de cruiseprijs. Fooien (6 GBP per nacht per persoon of 5 GBP per dag voor cruises van 16 nachten en meer) worden automatisch aan de boordrekening toegevoegd.

De schepen zijn voorbehouden voor volwassenen. Met uitzondering van enkele multigeneratiecruises bedraagt de minimumleeftijd om mee te varen 18 jaar. De schepen beschikken over geen kindervoorzieningen.

Verder is er aandacht voor gasten die alleen reizen. Ambience beschikt over 89 hutten met een speciaal tarief voor singles, verdeeld over vijf categorieën. Op elke afvaart van zes nachten en meer stelt Ambassador deze reizigers eveneens een speciaal programma voor.

Het entertainment aan boord omvat productieshows en comedy-avonden, lezingen door gastsprekers, danslessen en workshops van kalligrafie tot de bereiding van cocktails. De schepen beschikken over heel wat lounges en bars, een hoofdrestaurant en vier specialiteitenrestaurants (Indisch, steak, Grieks en een Chef’s Table) tegen bijbetaling.

Schepen met een geschiedenis

Ambassador Cruise Line startte dit zomerseizoen met de Ambience. Het vaartuig werd in 1991 gelanceerd als Regal Princess, werd later de Pacific Dawn (P&O Australia) en Amy Johnson (Cruise & Maritime Voyages). Na het faillissement van CMV ging het vaartuig naar Ocean Builders die het omdoopte tot het bitcoin-schip MS Satoshi, bedoeld als drijvende residentie en kantorencomplex. Het bedrijf was echter geen lang leven beschoren. En zo belandde het vaartuig uiteindelijk bij Ambassador Cruise Line. Ambience biedt plaats aan 1.578 passagiers (dubbele bezetting) en 660 bemanningsleden. Bekijk foto’s van het schip.

Volgend jaar komt daar de Ambition bij. Ook dat vaartuig heeft een lange geschiedenis. Het werd in 1999 gelanceerd als Mistral voor het toenmalige Festival Cruises. Het verhuisde later naar de Carnival Corporation en werd achtereenvolgens de Grand Mistral (Iberocruceros), Costa neoRiviera en AIDAmira. AIDA verkocht het schip begin dit jaar aan Ambassador Cruise Line die het in maart zijn nieuwe naam gaf. Ambition kan 1.248 gasten ontvangen en zal 670 bemanningsleden tellen.

© foto’s Ambassador Cruise Line

Klik hier voor meer nieuws