Russische sancties brengen Swan Hellenic in de problemen

Swan Hellenic wil de SH Vega rechtstreeks kopen bij Helsinki Shipyard. Dit is de enige manier om het tweede schip van de rederij deze zomer te laten varen in Arctische wateren. De beslissing volgt op de problemen met GTLK Europe die in handen is van Russische financiers. Door de economische sancties tegen Rusland heeft Europa de activa van de leasingmaatschappij bevroren en kan het bedrijf bijgevolg niet betalen voor de SH Vega.

De SH Vega die momenteel wordt afgewerkt bij Helsinki Shipyard zou eigendom worden van GTLK die het dan op zijn beurt zou charteren aan Swan Hellenic. Door de sancties kan de leasingmaatschappij haar betalingen niet nakomen en krijgt ze het schip dan ook niet in handen. De Finse werf heeft beslist de SH Vega openbaar te verkopen. Kandidaat-kopers kunnen tot 24 juni een bod uitbrengen. De toewijzing van het vaartuig gebeurt op 1 juli.

Omdat de bouw van het expeditieschip gebeurt in opdracht van Swan Hellenic krijgt die als prioritaire koper de eerste kans om het schip te verwerven. De rederij heeft intussen al een bod uitgebracht en verwacht begin juli de volledige controle over de SH Vega te kunnen overnemen bij de voltooiing van de aanbesteding.

Helsinki Shipyard en Swan Hellenic zijn niet de eersten die met problemen kampen door de Europese sancties tegen Rusland. Ook de Turkse Teslan-werf die de schepen bouwt voor Havila Kystruten heeft een overeenkomst met GTLK. Daardoor kan de Havilla Capella al sinds april niet meer uitvaren in Noorwegen en moet Havilla uitkijken naar andere geldschieters voor de Capella en de drie zusterschepen. Bij Swan Hellenic ligt om dezelfde reden de SH Minerva nog steeds tegen de kade in Uruguay en kon ze na het Antarctisch seizoen niet terugvaren naar Europa.

De expeditierederij benadrukt dat haar plannen voor het zomerseizoen ongewijzigd blijven. SH Vega zal op 20 juli in Tromsø haar eerste gasten ontvangen. Intussen werkt de rederij ook verder aan de eigendomsoverdrachten voor haar andere schepen. Het gaat om het zusterschip SH Minerva die vorige herfst in de vaart kwam en de SH Diana die nog in aanbouw is bij Helsinki Shipyard. De eerste twee schepen bieden plaats aan 152 gasten. Het derde schip dat in februari 2023 wordt opgeleverd, kan 192 gasten ontvangen.

© foto Swan Hellenic

Klik hier voor meer nieuws