Scenic Cruises vaart vanaf het voorjaar 2023 met twee discovery yachts

Scenic Cruises heeft afgelopen week de Scenic Eclipse II te water gelaten in Kroatië. Het tweede discovery yacht komt in het voorjaar van 2023 in de vaart en zal de rederij toelaten nog meer routes en bestemmingen aan te bieden. Tijdens de aanloop van de Scenic Eclipse I in Zeebrugge blikte Kay Sion alvast vooruit op het programma 2023-2024 en maakte tijdens de presentatie ook de vergelijking tussen Scenic en de zusterbrand Emerald Cruises.

De Scenic Eclipse I en het zusterschip Scenic Eclipse II zijn volgens Kay Sion – ex-Costa/AIDA en sinds dit voorjaar Head of Sales voor Continentaal-Europa (met uitzondering van de Duitssprekende landen) bij Scenic Cruises/Emerald Cruises – geen klassieke cruiseschepen, maar discovery yachts die de gasten pamperen. De vaartuigen bieden plaats aan 228 gasten. Op reizen in de poolgebieden wordt het aantal beperkt tot 200. Zij worden bediend door een bijna 200 koppige crew plus een discovery team. Dit komt neer op meer dan één bemanningslid per gast. Deze passenger-to-crew ratio behoort tot de hoogste in de sector en wijst meteen op het zeer hoog serviceniveau. (Bekijk foto’s van de Scenic Eclipse I)

Scenic Eclipse I vaart de volgende maanden in IJsland, Spitsbergen en Groenland. Het yacht herpositioneert vervolgens naar Alaska en vaart langs de Amerikaanse westkust via Centraal- en Zuid-Amerika naar Antarctica voor het winterseizoen. Sion: “Scenic Eclipse is een Polar Class 6-schip. Het vaartuig is net geen ijsbreker, maar kan wel door ijs met een dikte tot één meter varen. Scenic Eclipse is ook uitgerust met zeer grote stabilisatoren. Die zijn 50 procent groter dan op andere expeditieschepen en amper 30 procent kleiner dan op de grootste cruiseschepen. Daardoor kan het schip perfect de Drake Passage naar Antarctica aan.”

Scenic Cruises omschrijft het discovery yacht als ‘ultra luxury’ met een ‘six-star service’. “Wij hebben enkel suites met butler-service aan boord en eigenlijk is alles inclusief. De tien restaurants aan boord zijn inbegrepen alsook alle dranken met uitzondering van enkele vintage wijnen en champagnes. Onze whiskybar serveert 103 verschillende single malts die gewoon inclusief zijn. Ook de fooien, wifi, haventaksen, excursies en de binnenlandse vluchten op sommige routes zijn in de prijs begrepen. Op elke afvaart biedt de rederij tevens een Scenic Enrich Experience aan op een bijzondere locatie. Wel te betalen zijn de massages en de optionele uitstappen met de helikopters of duikboot.”

De rederij splitst de reizen op in een expedition, discovery en cruise mode. Op de expeditiecruises in onder meer de Arctic en Antarctica vaart een discovery team van twintig gediplomeerde vakmensen mee die de uitstappen begeleiden en aan boord lezingen houden en contact hebben met de gasten. De programma’s in de Middellandse Zee of de Caraïben zijn klassieke cruises zonder expeditieteam. De discovery cruises zitten daar ergens tussenin met een kleiner discovery team en een reeks speciale excursies bijvoorbeeld in Centraal-Amerika, Australië of Indonesië.

Zusterschip en meer bestemmingen

De 3 Maj Shipyard in Rijeka heeft deze week de Scenic Eclipse II te water gelaten. Kay Sion: “Het zusterschip zal min of meer identiek zijn. Op basis van de ervaringen die we sinds 2019 hebben opgedaan met de eerste Scenic Eclipse, zullen er wellicht enkele kleinere aanpassingen zijn aan het interieur. Het staat bijvoorbeeld al vast dat er op dek 10 een zwembad wordt voorzien wat we op het eerste schip niet hebben.“

Scenic Eclipse II wordt in april 2023 gelanceerd en zal de rederij toelaten nog meer bestemmingen aan te bieden. Sion: “Met twee discovery yachts kan Scenic straks 85 afvaarten aanbieden met telkens weer nieuwe routes in de Middellandse Zee, Noord-Europa, Amerika of Japan. Vanuit Italië speelt Scenic de troeven van een klein schip uit met bijvoorbeeld aanlopen in Ponza, Capri, Amalfi, Lipari, Licata en Mgarr (Gozo) op een cruise tussen Civitavecchia (Rome) en Valletta. Ook nieuw zijn Schotland en Canadian Arctic waar we onder meer nieuwe vaarschema’s voorstellen tussen Groenland (met vlucht vanuit Kopenhagen) en Canada.

Met twee schepen kunnen we verder ons aanbod in Antarctica uitbreiden en zal de Scenic Eclipse II na het winterseizoen 2023-2024 via Indonesië, Polynesië en de Paaseilanden naar Australië varen. Scenic is van oorsprong een Australisch bedrijf en met deze reizen gaan we terug naar onze roots. We zullen er een volledig seizoen blijven en onder meer de Kimberley bezoeken. Nog nieuw in Antarctica is het fly-fly-programma voor gasten die de Drake Passage echt niet met het schip willen oversteken. Zij vliegen naar King George Island waar ze aan boord gaan van het schip. We presenteren er eveneens een nieuw vaarschema ‘Beyond the Antarctic Circle’. De gasten hebben dan niet alleen het speciale gevoel om onder de Antarctic Circle te varen, maar ontdekken er een nog ongereptere natuur en andere fauna en flora. Dit is toch weer iets anders voor mensen die al eerder in Antarctica zijn geweest.”

Scenic vs Emerald

Scenic Cruises was bij ons tot voor kort een vrij onbekende rederij. Ze werd 36 jaar geleden opgericht door de Australische ondernemer Glen Moroney, tevens CEO en voorzitter van de rederij. “De eigenaar is gestart met het aanbieden van landarrangementen in Australië met één bus. Later begon hij riviercruiseschepen te charteren in Europa. Hij vond dat de schepen niet echt luxueus waren en besliste er gewoon zelf een te bouwen. Ondertussen heeft Scenic vijftien riviercruiseschepen, voornamelijk op de Rijn, Main en Donau, maar ook op de Douro in Portugal en drie schepen in Frankrijk vanuit Lyon, Bordeaux en Parijs. Daarnaast hebben we vanaf oktober een klein schip op de Mekong.

De oprichter zag echter dat niet iedere gast per se de hele dag op excursie wil. En misschien hoeft de gast geen butlerservice of wil hij lekker zijn eigen ding doen, maar toch van de hoge kwaliteit genieten. Toen is hij met Emerald Cruises als tweede brand gestart. Die maakt eveneens deel uit van de Scenic Group. Ook Emerald is begonnen met riviercruiseschepen te bouwen. Het merk beschikt intussen over negen schepen die op dezelfde bestemmingen als Scenic varen. Dit jaar startte ook die maatschappij met de Emerald Azzurra met ocean cruising. Volgend jaar komen de Scenic Eclipse II en de Emerald Sakara in de vaart en we hebben nog meer hoogzeeschepen in de planning voor de daaropvolgende jaren.”

De Emerald Azzurra (zie foto’s) is iets kleiner dan de Scenic Eclipse en biedt plaats aan 100 gasten. Die hebben het gevoel mee te varen met een privéyacht. Sion: “Het schip is gemaakt voor warme wateren en biedt al fresco cruising aan. Bij Emerald is alles inbegrepen wat je verwacht van een cruise, behalve de extra’s. Alle maaltijden, transfers, wifi en fooien zijn inbegrepen. Dranken zijn alleen bij de maaltijden inclusief. De gasten hebben dan wel telkens de keuze uit vier of vijf regionale wijnen en een wine paring afgestemd op het menu van die dag. Per dag is telkens één excursie inbegrepen. Als gasten dat willen, kunnen ze optionele uitstappen bijboeken.” Emerald bezoekt in de zomer voornamelijk kleinere havens in de Middellandse Zee. Komende winter vaart de Azzurra tussen Dubai en Doha en tussen Dubai en Aqaba. Verder zullen de Emerald-superyachten in 2023 en 2024 de Indische Oceaan en de Caraïben bezoeken.

De preferred partners van Scenic Cruises in ons land zijn ATC Cruises, Classix, Cruise Plus, Footprints en Silverjet.

© foto’s Scenic Cruises en Emerald Cruises

Klik hier voor meer nieuws