Hurtigruten Coastal Express viert in 2023 jubileum met twee nieuwe vaarschema’s

De Hurtigruten Coastal Express bestaat in 2023 exact 130 jaar. De Noorse  kustdienst viert dit jubileum met de lancering van twee uitzonderlijke programma’s met de vernieuwde MS Trollfjord.  De nieuwe routes kregen de naam The Svalbard Express en The North Cape Express mee.

The Svalbard Express is een nieuwe route tussen Bergen en Longyearbyen op Spitsbergen. Die wordt tussen juni en september aangeboden. De eerste afvaart is gepland op 3 juni 2023. De volledige rondreis neemt 15 dagen in beslag. Wie enkel de noordelijke of zuidelijke route kiest, vaart 10 dagen mee met de MS Trollfjord. Het schip volgt de Noorse kust van Bergen tot Honningsvåg en steekt vervolgens de Barentzee over naar Spitsbergen met bezoeken naar Ny-Ålesund aan de Kongsfjord en Longyearbyen in de Isfjord.

De maatschappij omschrijft de Svalbard Express als een nostalgische reis terug in de tijd naar de meest noordelijke uithoeken van de wereld op een tijdstip dat de regio baadt in het steeds veranderende licht van de Noorse zomerzon. “De terugkeer van The Svarbard Express toont het beste van toen en nu. De route omvat afgelegen gehuchten bezaaid met rode seizoenshuizen van vissers, historische havens, zelden bezochte eilanden en de ongerepte Arctische wildernis waar beren en zeearenden jagen.”

Met The North Cape Express schrijft Hurtigruten geschiedenis door voor het eerst vanuit Oslo te varen. De route omvat oude favorieten en nieuwe bestemmingen tot boven de poolcirkel in het rijk van het noorderlicht. De maatschappij biedt dit programma aan vanaf 26 september 2023.

Vanuit de Noorse hoofdstad vaart de MS Trollfjord naar Lindesnes met de oudste vuurtoren van het land, gelegen op het meest zuidelijke punt van Noorwegen. Het schip zet daarna koers naar het meest noordelijke punt, de Noordkaap in de besneeuwde uithoeken van de 71ste parallel noord. Op deze noorderbreedte is de zon de hele dag zichtbaar tijdens de midzomer. Onderweg zal de Trolljord tot zes uur in elke haven doorbrengen om de gasten te laten kennismaken met het beste van de iconische smaken, avonturen en ongerepte schoonheid van Noorwegen.

The North Cape Express wordt aangeboden als een reis van 15 dagen. Afhankelijk van de afvaart vaart MS Trollfjord tussen september en maart van Oslo naar Honningsvåg en terug zuidwaarts tot in Bergen of vanuit Bergen via Honningsvåg naar Oslo.

Op beide routes zullen lange verblijven in de havens de passagiers toelaten deel te nemen aan een ruim aanbod aan excursies, afhankelijk van het seizoen. Aan boord van de Trollfjord voorziet Hurtigruten gastsprekers met lezingen rond de geschiedenis, de cultuur, de gastronomie, de natuur en de fauna van Noorwegen. Daarnaast is ook een activiteitenprogramma voorzien met lessen rond fotografie, kunst of ambachten. De Trollfjord wordt binnenkort volledig vernieuwd waarbij het de bedoeling is elk aspect van het schip te verbeteren en een extra diepte te geven, van de menu’s en het decor tot de excursies en de activiteiten. Het schip kan tot 822 passagiers ontvangen.

© foto Hurtigruten

Klik hier voor meer nieuws