Frank Van den Steen: MSC World Europa is een schip van de toekomst

Op uitnodiging van MSC Cruises Benelux bezocht een kleine delegatie de MSC World Europa op de Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire. De Franse werf is volop bezig met de afwerking van het eerste schip van de World Class. De oplevering is gepland in oktober waarna het schip naar Qatar vertrekt waar het later dit jaar dienst zal doen als drijvend hotel voor de FIFA wereldbeker voetbal. Vanaf 20 december vaart MSC World Europa in de Perzische Golf. Bekijk de foto’s.

Voor Frank Van Den Steen, sinds begin dit jaar Country Manager Benelux voor MSC Cruises, was het zijn eerste bezoek aan een scheepswerf. “Indrukwekkend! Dit is een totaal nieuwe generatie van schepen. De MSC World Europa heeft een groter aanbod dan de vorige schepen die we kennen en zeker deze die ik al heb gezien. Het cruiseschip telt onder meer 7 zwembaden en 13 bubbelbaden, 20 bars en lounges, 4 hoofdrestaurants, 3 buffetrestaurants en 7 specialiteitenrestaurants. Deze cijfers spreken voor zich.

Wat mij ook heel erg opviel is het nieuwe design. MSC World Europa is een schip van de toekomst. Ik vind die uitspraak niet overdreven omdat het schip op vele vlakken echt wel uitsteekt boven de rest. Wat ik het belangrijkste vind, is dat de World Europa mee bijdraagt tot het behalen van de nul-emissienorm tegen 2050. Het vaartuig is ook het eerste MSC-cruiseschip dat vaart op vloeibaar aardgas. LNG stoot op zich al 25 procent minder CO2 uit. Daarnaast zijn er de filters die wij gebruiken om de uitstoot van zwaveloxide met 99 procent en de stikstofemissie met 85 procent te beperken. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Dit toont dat de cruise-industrie en MSC Cruises in het bijzonder zeer veel moeite doen om die zero-emissie te bereiken in 2050. Dit zijn de voornaamste punten die MSC World Europa echt speciaal maken.”

Daarnaast was Van Den Steen enorm onder de indruk over de grootschaligheid en complexiteit van een project als de MSC World Europa. “Ik was mij constant aan het inbeelden hoe het als projectleider moet zijn om zoiets in elkaar te zetten. Ik heb ongelofelijk veel respect voor deze mensen. Zij hebben uiteraard ervaring met de bouw van schepen, maar het zijn toch telkens weer nieuwe scheepstypes die nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Ik denk dat die mensen met heel veel voldoening haar huis gaan als het schip uiteindelijk af is.”

De MSC World Europa is 333 meter lang, 47 meter breed en 68 meter hoog. Het beschikt over 2.626 kajuiten, kan maximaal 6.762 gasten ontvangen en zal 2.138 bemanningsleden tellen. Aan het ontwerp en de bouw van het schip is alles samen vier jaar gewerkt van de bestelling eind 2019 tot de lancering eind dit jaar. De hele operatie vergde maar liefst 7 miljoen manuren, door circa 3.300 werknemers op de werf en 8.000 onderaannemers. Het totale prijskaartje bedraagt meer dan een miljoen euro. MSC Cruises heeft momenteel twee schepen van de World Class in bestelling met een optie voor nog eens twee zusterschepen. Het tweede schip van deze klasse staat gepland voor 2025.

Klik hier voor meer nieuws