Noorse overheid ondersteunt walstroomprojecten voor cruiseschepen

Enova, het investeringsfonds van het Noorse ministerie van Klimaat heeft financiële steun toegezegd aan vijf bijkomende walstroominstallaties voor cruiseschepen. Het overheidsvehikel heeft tot taak een verschuiving naar milieuvriendelijker energiegebruik en -productie te bevorderen en op die manier de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Sinds 2016 heeft Enova al 119 walstroomprojecten financieel ondersteund voor een totaalbedrag van 842 miljoen NOK (circa 82 miljoen euro). De jongste subsidies gaan naar de havens van Molde, Åndalsnes, Ålesund, Bergen en Stavanger. Enova: “Elektriciteit op de wal is een belangrijke stap in de richting van emissievrij zeetransport waarbij schepen hun uitstoot fors kunnen verminderen wanneer ze aan de kade liggen. Het is dan ook verheugend om te kunnen bijdragen om het cruiseverkeer naar de Noorse fjorden te helpen zijn uitstoot te beperken.” De installaties moeten tegen juli 2024 operationeel zijn.

Op dit ogenblik geven Kristiansand en Bergen cruiseschepen al de mogelijkheid om hun motoren uit te schakelen en gebruik te maken van landstroom. Ook andere havens aan de Noorse kust zijn volop in de weer dergelijke installaties te bouwen. Ze noemen deze overheidssteun cruciaal om toekomstgericht te kunnen werken in lijn met de groene verschuiving.

© foto Molde and Romsdal Harbor

Klik hier voor meer nieuws