Swan Hellenic neemt SH Vega in de vaart

Op Helsinki Shipyard vond maandag de naamgevingsceremonie plaats van het tweede culturele PC5-expeditiecruiseschip van Swan Hellenic. Het speciaal ontworpen schip werd gedoopt door Patrizia Zito Passalacqua, echtgenote van Swan Hellenic CEO Andrea Zito, in aanwezigheid van de directie van Helsinki Shipyard en leden van de cruise- en reisindustrie van over de hele wereld. SH Vega is intussen op weg naar Noorwegen voor haar eerste expeditiecruise in het Noordpoolgebied. De 11-daagse verkenning van de Svalbard-archipel start op 20 juli aanstaande in Tromsø.

SH Vega is het tweede in een serie van drie elegante expeditiecruiseschepen gebouwd voor ontdekkingservaringen over de hele wereld, met een sterke voorkeur voor gebieden op extreme breedtegraden. SH Vega heeft een diesel-elektrisch voortstuwingssysteem met selectieve katalytische reductie en een PC5 ijsversterkte romp met extra grote stabilisatoren voor uitzonderlijk passagierscomfort. Met een lengte van 113 m is het 10.600 ton zware schip speciaal ontworpen om de meest inspirerende en ontoegankelijke plekken op aarde te verkennen.

Het nieuwe schip voldoet net als haar tweelingzus SH Minerva aan de nieuwste milieuvoorschriften en is volledig zelfvoorzienend voor maximaal 40 dagen of 8.000 zeemijl. Er zijn voorbereidingen getroffen om batterijtechnologie te implementeren die het ook mogelijk zal maken om stil te varen. De schepen zijn uitgerust met uitlaatgasreiniging, geavanceerde afvalwaterbehandelingssystemen en de afvalopslagfaciliteiten die nodig zijn voor het werken in gevoelige poolgebieden.

SH Vega biedt vijfsterrenaccommodatie voor 152 gasten in 76 ruime passagiershutten en suites, de overgrote meerderheid met balkon. Het vaartuig wordt beheerd door een team van 120 bemanningsleden om het hoogste niveau van persoonlijke service te bieden. SH Minerva en SH Vega krijgen begin volgend jaar het gezelschap van de iets grotere SH Diana, die al in aanbouw is bij Helsinki Shipyard.

Kort na de ceremonie vertrok SH Vega van Helsinki naar Tromsø in Noorwegen voor een inaugureel seizoen in het Noordpoolgebied van Spitsbergen, de landschappen van ijs en vuur in IJsland en het majestueuze Groenland tot de Noordwest Passage en de wildernis van Noord-Canada. In de late herfst trekt het schip in 12 dagen langs de Amerikaanse oostkust via New York, Norfolk en Charleston tot Miami. Vanaf november 2022 tot maart 2023 biedt ze een reeks culturele expeditiecruises van 11 tot 21 dagen aan in Antarctica. Daarna vaart SH Vega langs de westkust van Afrika naar de Canarische Eilanden en West-Europa. Haar tweede Arctische seizoen eindigt met een oversteek van Groenland naar Nova Scotia, gevolgd door het Caraïbisch gebied en daarna Brazilië in oktober 2023.

© foto’s Swan Hellenic

Klik hier voor meer nieuws