MSC Cruises Benelux werkt voortaan als één entiteit

MSC Cruises heeft de integratie van haar diensten in België en Nederland afgerond. Voortaan werkt de Benelux als één entiteit en heeft het kantoor in Brussel een regionale functie. Het stroomlijnen van de twee landen nam zo’n half jaar in beslag en moet leiden tot een efficiëntere werking binnen de Benelux.

Frank Van den Steen trad begin dit jaar als Country Manager Benelux in dienst bij MSC Cruises. Zijn eerste belangrijke taak was de integratie van België en Nederland. Die vormt vandaag één structuur waarbij de sales en marketing onder eenzelfde directie werden gebracht met Miriam Di Girolamo als Commercial Director Benelux en Vinciane Jacquiez als Marketing Communication Manager Benelux.

Enkele functies in het Nederlandse contact center werden naar België overgeheveld. Hierdoor steeg het personeelsbestand bij MSC Cruises in Brussel van 18 naar 32 mensen. In Nederland werken momenteel 10 mensen voor de cruiserederij.

Frank Van den Steen, Country Manager Benelux:  “De herstructurering was niet zo evident. België en Nederland zijn twee verschillende markten en hebben een volledig ander passagiersprofiel. In België zijn wij marktleider. In Nederland zijn wij de nummer twee. De Belgische passagier is ook traditioneler dan de Nederlandse gast. Die laatste is individueler en zal veel meer zaken digitaal afhandelen. Georganiseerde reizen bestaan in Nederland maar heel weinig.

Er zijn echter ook zaken die gelijklopen. Ik denk bijvoorbeeld aan onze pricing die vanaf volgende winter volledig is gestroomlijnd. Ook op het gebied van marketing en sales proberen we zoveel als mogelijk de markten op eenzelfde manier te benaderen. Synchroniseren waar mogelijk en de verscheidenheid respecteren waar nodig.”

Er wordt ook vaak gezegd dat er een verschil is in het bestedingspatroon van de Belg en de Nederlander. Van den Steen “Ik veralgemeen hier en wil niet in clichés vervallen, maar een Belg wil eigenlijk vóór hij op reis vertrekt alle kosten ingerekend hebben. Een Nederlander kiest voor de simpelste formule bij vertrek en zal onderweg zeer vaak zaken bijboeken. Het is een andere manier van reizen. Een Belg zal doorgaans ook duurdere accommodatie boeken dan de Nederlander. Op de dag van de reservering ligt het budget hoger in België, maar op het einde van de rit – wanneer de cruise heeft plaatsgevonden – is dat verschil heel wat kleiner.”

 © foto Horiz Alex Harris

Klik hier voor meer nieuws