CEO Jason Montague: Regent harmoniseert elegantie, comfort, vrijheid en keuze

Naar aanleiding van de kiellegging van de Seven Seas Grandeur had ParezCruiseCommunications een interview met Jason Montague. Met de President en CEO van Regent Seven Seas Cruises en Gabriella Fonzo, Senior Director of Sales CEMEA hadden we het onder meer over het nieuwe schip dat er in november 2023 aankomt, de uitgebreide all-in die nu ook vluchten vanuit Brussel en Amsterdam omvat en de toekomst van de luxecruisemarkt. Die ziet er volgens Jason Montague rooskleurig uit.

Jason Montague: “De Seven Seas Grandeur die momenteel in aanbouw is op de Fincantieri-werf in Italië heeft als slagzin ‘The Heritage of Perfection’ (een Erfgoed van Perfectie). Toen we de Seven Seas Explorer lanceerden, spraken we over het meest luxueuze schip in de wereld. Met Seven Seas Splendor hebben we deze luxe verder verfijnd onder de tagline ‘Luxury Perfected’. Voor het derde schip spreken we van de ‘Heritage of Perfection’. Seven Seas Grandeur bouwt verder op een rijke geschiedenis van drie decennia. Geïnspireerd door ons erfgoed, zal dit een schip zijn dat elegantie, comfort, vrijheid en keuze harmoniseert en een ongeëvenaarde ervaring biedt aan eenieder aan boord.”

Tijdens het gesprek bevestigde Jason Montague dat de Seven Seas Grandeur het laatste schip van de Explorer-klasse wordt. “Er komt geen vierde schip. Het volgende vaartuig zal tot een nieuwe generatie behoren. Wat de capaciteit betreft, zie ik ons nooit boven de 800 tot 900 passagiers gaan. Op dit ogenblik staat nog niks vast, maar ik sluit niet uit dat we voor een iets groter concept gaan en de ruimteverhouding misschien nog wat hoger zal liggen dan op de Explorer-schepen.”

Oog voor detail

Voor de CEO maken de kleinste details het verschil. “Bij elk nieuw schip passen we enkele zaken aan. Seven Seas Explorer, Seven Seas Splendor en Seven Seas Grandeur hebben alle drie een capaciteit van 732 passagiers. (De schepen waren trouwens ontworpen voor 750 gasten, maar we hebben er enkele suites uitgehaald om meer bemanningsleden te kunnen herbergen.) Op het vlak van design en esthetiek is elk schip uniek. Voor de Seven Seas Grandeur krijgen Compass Rose, Prime 7 en Chartreuse een nieuw ontwerp en hebben we het wellnessinstituut en de Observation Lounge volledig hertekend.”

Ook op het nieuwste schip zal duidelijk de invloed te zien zijn van Frank Del Rio, de CEO van de Norwegien Cruise Line Holdings die Montague omschrijft als zijn leermeester. “Frank Del Rio drukt zijn stempel op elk schip dat de groep bouwt. Ik had het geluk om sinds 2002 met Frank te kunnen werken. We waren samen betrokken bij de Riviera en Marina voor Oceania Cruises. Toen we de rederijen samenvoegden in 2008 en ik de overstap maakte naar Regent, zijn we blijven samenwerken. Dit is het zesde schip waaraan we werken en hij heeft altijd aandacht gehad voor letterlijk elk detail van het design en de suites tot de kleuren en de kunst aan boord. “

De meest volledige all-in vakantie

Volgens Montague bekleedt Regent Seven Seas een unieke positie binnen het oceaancruisen. Een uitbreiding naar expeditie- en riviercruisen zit er op vandaag niet in. In dit verband gaf de CEO ook aan dat zijn maatschappij niet geïnteresseerd was in de Crystal Endeavor, het voormalige luxueuze expeditieschip van Crystal Cruises. “Het zijn drie verschillende businessmodellen. Wij willen de beste zijn in de luxe zeecruises en daar moet ons team zich voor 100 procent kunnen op toeleggen.”

Luxe is voor Montague het meest misbruikte woord in de sector. “Luxe draait rond het afleveren van een product en een keuze, afgestemd op de persoonlijke wensen van elke klant. We hebben niet één uitstap per haven, maar bieden intussen al meer dan 2.000 gratis excursies aan. In Compass Rose, het grootste restaurant op de Regent-schepen, kunnen de gasten hun gerechten volledig personaliseren. In alles wat we doen bieden we keuzes en opties. Er worden ook geen extra’s gevraagd voor de specialiteitenrestaurants en de wasserijdiensten.”

Regent heeft haar product sinds kort trouwens nog inclusiever gemaakt door de vluchten vanuit Brussel of Amsterdam (Schiphol) in het pakket op te nemen. “Alle vluchten zijn voortaan inbegrepen, waar in de wereld onze gasten ook cruisen. De formule omvat vluchten in economy class die de passagier uiteraard kan upgraden naar business”, vult Gabriella Fonzo, Senior Director of Sales Central Europe, Middle East & Africa (CEMEA) aan. “We hebben deze uitbreiding zonder veel ruchtbaarheid toegevoegd, maar zullen hierover binnenkort meer details publiceren.”

De CEO verdedigt in dit verband Regent’s hoge dagprijzen. “Onze prijszetting is de hoogste in de sector omdat wij het meest inclusieve product aanbieden. Potentiële klanten uitleggen waarom wij deze prijzen hanteren, is voor een groot deel de taak van de reispartners  Zij moeten duidelijk maken dat de ervaring aan boord van een Regent-schip niet te vergelijken is met dat bij andere rederijen. Onze reispartners zijn een hoeksteen van onze toekomstige groei. Van onze kant moeten wij investeren in onze partners om samen te groeien. Ik hou van een win-winsituatie en wil partnerschappen opbouwen waaruit beide partijen voordelen halen. Een van de redenen waarom wij het zo goed doen, is precies deze goede relatie met de reisprofessionals overal in de wereld.”

In de Benelux is hier ook een belangrijke rol weggelegd voor de Senior Sales Manager Marcel von Rotz.  “Als touroperator stond hij jarenlang aan de andere kant van de markt. Hij kent en begrijpt de particulariteiten van de Benelux-markt. Hij werkt al zes jaar voor ons en geniet het respect van de sector. Marcel is het gezicht van Regent Seven Seas in de Benelux. Hij werkt op zijn beurt samen met een reeks partners om onze boodschap uit te dragen.” Maar toch ziet Gabriella Fonzo ook verschillen tussen de Belgen en Nederlanders. “De Belgen houden van lekker eten. De gastronomie is voor hen een belangrijk gegeven. Nederlanders kijken eerder naar het geheel en de bestemmingen.” In dit verband lanceert Regent Seven Seas op haar website en sociale media binnenkort een videoserie rond de gastronomie en de specialiteitenrestaurants aan boord van de schepen.

Verder en langer reizen

Nu de reisbeperkingen en strikte protocollen naar aanleiding van de Covid-pandemie stilaan verdwijnen, willen de reizigers volgens Montague weer volop de wereld verkennen. “Week na week evolueren we meer en meer naar een normale situatie. Alle future cruise credits die tijdens de Covid-pandemie werden uitgegeven, moeten tegen eind dit jaar worden opgebruikt. Alle reservaties voor 2023 zijn bijgevolg nieuwe boekingen. Mensen realiseren zich vandaag meer dan ooit dat ze niet langer zaken mogen uitstellen en de dag moeten plukken. Niemand weet hoeveel tijd hem nog rest om te reizen. Ik verwacht zeker in het luxesegment een groeiende vraag.”

New-to-cruise gasten ontdekken de cruisevakanties doorgaans via een van de resortrederijen en evolueren doorheen de jaren naar de premium- en luxeproducten. Montague verwacht dat de volgende jaren veel mensen meteen de sprong naar kleinere luxevaartuigen zullen maken. “Vakantiegangers die nooit eerder op cruise vertrokken, moeten beseffen op welke manier een cruise een superieure beleving kan bieden. Zelfs in de Verenigde Staten zijn er nog steeds mensen die denken dat een cruise iets oubollig is. Het prachtige aan de technologie en de sociale media zijn enerzijds dat je die mensen kunt laten zien wat ze echt van een cruisevakantie mogen verwachten en anderzijds mensen op een schip hun belevingen met hen delen. Dit zorgt voor een cumulatief effect.”

© foto ‘s Regent Seven Seas Cruises & ParezCuiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws