Amerikaanse CDC beëindigt Covid-programma voor cruiseschepen

De Amerikaanse Centers of Disease Control en Prevention stoppen het Covid 19-programma voor cruiseschepen. Tijdens de pandemie legden de gezondheidsdiensten de rederijen vaarverboden op. Later volgden strikte voorwaarden en kleurcodes. Deze verdwijnen nu helemaal. Wel moeten de schepen Covid-besmettingen blijven melden aan het CDC.

De cruiserederijen kunnen hun eigen protocollen behouden. Sommige rederijen laten intussen niet-gevaccineerden toe, maar in de meeste gevallen blijven de vaccinatie en/of testplicht van kracht. Deze sanitaire protocollen hebben in de nasleep van de coronacrisis hun nut bewezen en de passagiers, bemanningen en bestemmingen die de schepen bezochten, beschermd.

In een mededeling zegt de overheidsdienst dat ze nauw heeft samengewerkt met de cruise-industrie, de federale en lokale gezondheidsdiensten en de zeehavens om een veiliger omgeving te bieden voor cruisepassagiers en bemanningsleden. Het CDC blijft ter beschikking om de schepen te begeleiden. Bovendien zal ze reisadviezen verlenen waarop reizigers zich kunnen baseren om al dan niet te reizen met cruiseschepen. De gezondheidsdiensten blijven vaccinatie en testing nog steeds aanraden. Als de rederij zelf geen test vraagt, spoort het CDC gasten aan zich zo dicht mogelijk bij het vertrek te laten testen en zich ook drie tot vijf dagen na hun cruise te laten testen.

De Cruise Line International Association juicht de beslissing van het CDC toe. Voor CLIA is dit een bewijs van de efficiëntie van de uitgebreide en robuuste protocollen van de sector. “Cruisen is een van de veiligste vormen van reizen geworden en een van de meest succesvolle industrieën in het verminderen van de verspreiding en ernst van COVID -19, waardoor in vergelijking met ziekenhuisstatistieken op het vasteland weinig passagiers of bemanningsleden ernstig ziek worden of ziekenhuisopname nodig hebben.”

© foto Pixabay

Klik hier voor meer nieuws