Antwerpen maakt zich op voor The Tall Ships Races

Dit weekend meren 40 van de prachtigste zeilschepen ter wereld aan in Antwerpen voor The Tall Ships Races. De kathedralen van de zee zijn van vrijdag 22 tot en met maandag 25 juli te bewonderen aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken aan het MAS. Rond dit zeilevent hebben de stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges een volledig programma opgezet.

The Tall Ships Races bestaat dit jaar uit twee races. De eerste zeilwedstrijd startte in Esbjerg in Denemarken en eindigde in het Nederlandse Hardingen. Van daaruit varen de schepen door naar Antwerpen waar op 25 juli de tweede etappe plaatsvindt van de Scheldestad naar Aalborg in Denemarken. Het is al de zevende keer dat deze zeilschepen Antwerpen bezoeken.

Naar aanleiding van het bezoek zijn heel wat schepen van vrijdag tot en met zondag open voor het publiek. Daarnaast vinden diverse evenementen plaats in de stad. Zaterdag is er de Crew Parade waarbij de bemanningen bekleed in hun officiële uniformen vanaf het Zuiderterras, langs de kaaien en het MAS tot het Havenhuis paraderen. ’s Avonds wordt op drie verschillende locaties vuurwerk afgestoken. Verder zijn er standen, een maritieme markt waar met Cruizy ook de cruisesector zal aanwezig zijn, optredens aan het Havenhuis en op het Steenplein en het Bollekensfeest op de Grote Markt en de Groenplaats.

The Tall Ships Races Antwerpen worden georganiseerd in samenwerking met Sail Training International. Deze organisatie wil jongeren met heel uiteenlopende achtergronden aantrekken om deel te nemen aan de races. Aan de regatta nemen ook een honderdtal Belgische trainees tussen 15 en 25 jaar deel.

De zeilschepen en de randanimatie lokken een massa volk. Bij de vorige edities kwamen telkens meer dan 500.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Antwerpen. De stad verwacht er dit jaar minstens evenveel. Daarom is het aangeraden om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar Antwerpen te reizen. Wie met de wagen komt, maakt best gebruik van de park-and-rides buiten de stad en stapt daar over op het openbaar vervoer.

Het volledige programma is te vinden op https://tallships.antwerpen.be/

© foto’s The Tall Ships Races en Jonathan Ramaël

Klik hier voor meer nieuws