Ponant’s 14de schip wordt een zero-neutraal zeilyacht

Na de lancering van het poolexploratieschip Le Commandant Charcot, hybride elektrisch aangedreven voor vloeibaar aardgas, werken de teams van Ponant aan een ontwerp voor een eco-zeilschip dat tijdens het varen geen impact zal hebben op het milieu. Het doel is dit 14de schip van de rederij in 2025 operationeel te hebben.

In een mededeling zegt Ponant dat ze zich inzet voor verantwoord toerisme en er voortdurend naar streeft om de ecologische voetafdruk van haar activiteiten te verkleinen, mariene ecosystemen te beschermen en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.

De technische en commerciële criteria van het nieuwe vaartuig zijn in overleg met alle relevante afdelingen binnen het bedrijf intussen vastgesteld. Eind 2022 moet het concept rond zijn, dan worden de voorlopige plannen gemaakt en de technische specificaties voor de aanbesteding opgesteld. Het doel is om ​in 2025 ​een hightech zeilchip af te leveren dat geen CO2 uitstoot en verschillende niet-fossiele energiebronnen kan combineren. Volgens CEO Hervé Gastinel zal de wind niet volstaan en zal steeds een tweevoudige voortstuwing nodig zijn. De directeur denkt daarbij onder meer aan brandstofcellen.

Mathieu Petiteau, directeur nieuwbouw, onderzoek en ontwikkeling bij Ponant: “Sinds enkele maanden werken we aan een nieuw conceptschip dat zijn ecologische voetafdruk over de hele lijn zal verkleinen. We beoordelen daarbij alle mogelijke effecten zoals lozingen in de atmosfeer en in het water, microplastics, geluidsniveaus en sociale en menselijke effecten. Net als Le Commandant Charcot zal ook het zeilschip beschikbaar zijn voor wetenschappers. We moeten een schip van een totaal nieuwe generatie ontwerpen en wij zijn van plan dit project tot een goed einde te brengen.”

Ecologie en energietransitie

Dit 14de scheepsproject ligt in lijn met de zes milieuverbintenissen van Ponant, waaronder het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent tegen 2030. Na de lancering van Le Commandant Charcot blijft het bedrijf ernaar streven de ecologische voetafdruk van zijn schepen te minimaliseren. De missie van het research & developmentteam is het identificeren en beoordelen van opties die het meest waarschijnlijk de ecologische en energietransitie in de hele vloot zullen versnellen.

Op het gebied van energie-efficiëntie en -optimalisatie, structurele aanpassingen aan de schepen en bescherming van ecosystemen zijn er veel mogelijkheden om te verkennen en vooruitgang te boeken. Nieuwe generatie biobrandstoffen worden beoordeeld, zoals groene waterstof, evenals de mogelijkheden voor wind- en wateraandrijving. Ponant werkt hiervoor samen met andere industrieën en draagt ​​bij aan verschillende Europese onderzoeksprojecten om deze technologieën te ontwikkelen en te testen. “Als rederij die zich al meer dan 30 jaar inzet voor meer verantwoord toerisme en zinvolle ontdekkingsreizen, stelt Ponant R&D centraal in haar groeistrategie om zowel aan de ecologische uitdagingen als aan de eisen van haar klanten te voldoen en hen nieuwe inspirerende ervaringen te bieden,” aldus de rederij.

© foto Pixabay

Klik hier voor meer nieuws