Royal Caribbean vaart voor het eerst vanuit Israël

Met een jaar uitstel lanceerde Royal Caribbean International haar eerste cruise vanuit Haifa in Israël. Rhapsody of the Seas biedt vanuit de Israëlische haven de volgende maanden weekcruises aan in de Oostelijke Middellandse Zee en korte trips naar Cyprus en Rhodos.

Homeporting vanuit Israël werd voor het voorjaar van 2021 al aangekondigd met Odyssey of the Seas. De Covid-pandemie en onrusten tussen Israëli en Palestijnen gooiden toen roet in het eten. Royal Caribbean besliste het net gelanceerde schip in Florida te herpositioneren en de Israëlische plannen tijdelijk op te bergen.

Rhapsody of the Seas is een van de kleinere schepen van Royal Caribbean International met een capaciteit van 2.400 passagiers (dubbele bezetting). Het zal tot eind oktober cruises verzorgen vanuit Haifa, de uitvalsbasis voor Tel Aviv. Na de winter in de Caraïben keert het schip in mei 2023 al terug naar de Oostelijke Middellandse Zee en zal tot eind augustus vanuit Limassol in Cyprus onder meer vaarschema’s voorstellen die zowel Haifa (Tel Aviv) en Ashdod (Jerusalem) in Israël als Port Saïd en Alexandra in Egypte zullen aanlopen. Op 1 september 2023 herpositioneert de rederij Rhapsody of the Seas opnieuw in Haifa voor uiteenlopende najaarscruises.

Haifa wil zich steeds meer profileren als een belangrijke cruisehaven. Dit jaar vertrekken van diverse rederijen niet minder dan 109 cruises vanuit Haifa Port. Daarnaast bezoeken nog eens meer dan 100 schepen de haven op hun cruises door de Oostelijke Middellandse Zee. Nooit eerder kreeg Haifa zoveel passagiersschepen over de vloer. De Israëlische overheid heeft de haven onlangs geprivatiseerd. Adani Ports of India die de haven tot 2054 zal uitbaten, heeft al aangekondigd dat ze de volgende jaren fors wil investeren in de cruise-infrastructuur.

© foto Royal Caribbean International

Klik hier voor meer nieuws