Lage waterstanden spelen Amsterdam parten

De lage waterstanden door de langdurige droogte en de aangepaste uren van de zeesluis in IJmuiden verplichten de cruiserederijen hun vaarschema’s aan te passen. Vorige week deelde Norwegian Cruise Line mee dat de Norwegian Prima op haar inaugurele cruise Zeebrugge zal overslaan om op tijd in Amsterdam te arriveren. Norwegian Dawn die op dit ogenblik in Noord-Europa vaart, zal om dezelfde reden volgende week Kopenhagen schrappen, een zeedag inlassen en de dag voor het einde van de cruise in Amsterdam aanmeren.

De voorbije weken heeft ook Jewel of the Seas van Royal Caribbean International haar vaarschema moeten aanpassen. Holland America Line besliste van haar kant enkele keren Amsterdam als inscheephaven te vervangen door Rotterdam. Op die manier slaagden de rederijen er in hun schepen tijdig tegen de kade te hebben.

De recente droogte en het zout in het Nederlandse Noordzeekanaal hebben geleid tot een aantal beperkingen op de sluisoperaties in de haven van Amsterdam. Vooral het zoutgehalte is een punt van zorg, omdat dat van invloed is op de kwaliteit van de lokale watervoorziening. Door de sluiswerking te beperken, komt er minder zout in het kanaal en wordt de watertoevoer beter beschermd. Concreet opereert de sluis maar een beperkt aantal uren per etmaal en worden schepen in de mate van het mogelijke in groepen in plaats van individueel versast in IJmuiden. De haven van Amsterdam zal deze tijdelijke maatregel aanhouden tot de waterstanden zich normaliseren.

Een inscheep- en ontschepingsdag is voor de cruiserederijen steeds een hectische operatie. Duizenden passagiers en nog meer reiskoffers moeten op tijd het schip kunnen verlaten, terwijl enkele uren later de nieuwe gasten moeten inschepen. Bovendien mag de ontscheping geen vertraging oplopen, want heel wat internationale gasten hebben een vlucht vanop Schiphol.  Daarnaast worden tonnen proviand geleverd voor de volgende afvaart en gebeurt het dat schepen brandstof bunkeren. Ook die operaties nemen meerdere uren in beslag.

Met de klimaatverandering is het niet uitgesloten dat we de volgende jaren nog meer langere periodes van extreme droogte krijgen. De rederijen beraden zich over de toekomst en dat zou wel eens in het nadeel van Amsterdam kunnen uitvallen. Holland America Line overweegt al om tijdens de zomer 2023 een aantal schepen te laten vertrekken vanuit IJmuiden.

Klik hier voor meer nieuws