Footprints wil zich nog meer toeleggen op de luxe riviercruises

Na het gesprek met Rony Broun van Rivercruises.be, leggen we in deel 2 vandaag ons oor te luister bij Footprints Luxury Cruises. Ook Chris Ganseman geeft toe dat bepaalde Europese waterlopen met problemen kampen, maar voegt er meteen aan toe dat andere bestemmingen zelfs tijdens deze droge zomer perfect te bereiken zijn. De touroperator merkt een duidelijke groei van de interesse voor luxe riviercruises en wil zich in de toekomst nog meer op deze nichemarkt toeleggen.

Chris Ganseman, Senior Cruise Consultant Footprints Luxury Cruises: “Door het klimaat en de aanhoudende droogte moeten rederijen deze zomer cruises afgelasten op de Rijn, Elbe en Douro. Ook de Loire en de waterwegen in het zuiden van Frankrijk kampen met watergebrek. Op de Donau situeren de problemen zich vooral tussen Boedapest en de Zwarte Zee waar de toestand zeer problematisch is en routes moeten worden aangepast. De cruises op de Po in Italië worden de jongste jaren alleen nog aangeboden met extreem kleine schepen. De lage waterstanden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar dit jaar is wel degelijk extreem.”

De rederijen zoals AmaWaterways, Scenic Cruises (met de Space-Ships), Emerald Cruises (met de Star-Ships) en Viva Cruises die Footprints in haar portefeuille heeft, zijn hierop voorbereid. Ze leggen bussen in en doen er alles aan om de geplande bestemmingen te kunnen aanbieden. Als er alternatieven worden voorgesteld, zijn die ook zeker de moeite waard. “De meeste klanten weten dat routes kunnen worden aangepast of trajecten met een bus worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil met de zeecruises waar de aanloophavens soms honderden km van elkaar zijn verwijderd. Op de riviercruises volgen de aanlegplaatsen zich veel dichter op. We spreken tussen Düsseldorf en Keulen over 40 km. Dat maakt het makkelijker om de afstand te overbruggen.

Er is ook goed nieuws. Er zijn waterlopen waar de cruises wel normaal kunnen plaatsvinden. Ik had vorige week de kans om mee te varen met de Viva Tiara op de Main. Op deze route waren er helemaal geen problemen en kon het schip overal aanleggen zoals gepland. Wat wel kan gebeuren is dat de aankomst- en vertrekuren worden aangepast in functie van de waterstanden. Ook op de Moezel vinden alle geprogrammeerde cruises plaats en moeten de rederijen maar één of twee aanlegplaatsen wijzigen.“

Tijdig boeken is de boodschap

Riviercruises zitten duidelijk in de lift en dat merkt ook Footprints. Ganseman: “Bij ons is de zomer heel goed. We zagen veel aanvragen voor de Douro. Na de coronacrisis willen de mensen opnieuw reizen en de zon zien. Verder zagen we vooral boekingen voor Duitsland en de klassieke Donau met bestemmingen als Wenen, Passau, Bratislava en Boedapest. Ook de AmaMagna die dubbel zo breed is als de andere schepen van AmaWaterways, kan haar programma op de Donau tussen Boedapest en Vilshoven perfect verzorgen. Daarnaast zetten we diverse cruises op de Moezel in de kijker. Veel mensen zien deze dichtbij-reizen als een extra vakantie. Wat ons ook zo gelukkig maakt, is dat de rederijen volop investeren om zowel aan boord als tijdens de uitstappen een heel hoog niveau te halen: in het bijzonder met de gastronomische beleving, maar ook op het sportieve vlak met onder andere de vele fietsexcursies.

Ik moet zeggen dat de Douro volgend jaar opnieuw een topper zal worden, vooral in het voorjaar voor de natuur en in het najaar voor de wijn. Ook de kerstperiode kondigt zich goed aan. We hebben diverse groepen voor kerstcruises op de Rijn. Ik denk dat we tegen die tijd wel voldoende water zullen hebben. Kortom, we verwachten dat deze sector de volgende jaren enorm gaat groeien. Om hierop in te spelen worden de riviercruises in de toekomst mijn kerntaak bij Footprints.”

Lees ook  het gesprek met Rony Broun (Rivercruises.be) over de rerouting op de Rijn.

© foto’s AmaWaterways en Scenic Cruises

Klik hier voor meer nieuws