Compagnie Française de Croisières wil langere cruises nieuw leven inblazen

Compagnie Française de Croisières heeft op een persconferentie in Parijs de officiële start van de nieuwe Franse cruiserederij aangekondigd. CFC Croisières zal vanaf februari 2023 cruises aanbieden met de Renaissance. De naam moet de hergeboorte van de lange Franstalige cruises symboliseren. Voor het inaugurele seizoen kondigt de maatschappij 20 vertrekken aan vanuit Le Havre waar het schip wordt gedoopt. Op het programma staan cruises naar het Noorderlicht, Scandinavië, de Britse eilanden en IJsland.

In september positioneert CFC de Renaissance in Marseille voor bestemmingen als de Middellandse Zee, Noord-Afrika, de Canarische Eilanden en Madeira alsook verre reizen. Centraal op al deze afvaarten staat de Franse homeporting waarbij de gasten in principe nooit een vliegtuig hoeven te nemen naar de vertrekhaven en steeds in het weekend kunnen inschepen. Tijdens het eerste jaar zal Renaissance 157 bestemmingen in 54 landen aanlopen.

Franstalig premiumproduct

Aan de basis van de nieuwe rederij liggen twee Franse cruiseveteranen met samen meer dan 50 jaar ervaring in de sector: Clément Mousset (oa ex Festival Cruises, Costa Cruises, Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line, de Carnival Corporation en CMV France) en Cédric Rivoire-Perrochat (oa ex Royal Caribbean Cruises en CMV France). Ook het Amerikaans-Britse investeringsfonds Cheyne Capital stapte mee in de onderneming.

Volgens Mousset zijn er op de Franse markt vandaag drie grote spelers: MSC Cruises en Costa Cruises als resortrederijen en Ponant in het luxesegment. CFC ziet voor zichzelf een centrale rol als 100 procent Franstalig premiumproduct. Haar doelgroep situeert in zich Frankrijk en op de Franstalige markten in België, Luxemburg, Zwitserland en Canada. De rederij zal hoofdzakelijk cruises van 12 dagen en meer aanbieden om haar gasten een authentieke beleving op zee en een grondige ontdekking van de bestemmingen voor te stellen.

Met haar langere cruises wil de rederij een product aanbieden dat zich onderscheidt van de bestaande spelers. Door de lengte van de cruises mikt de rederij op een volwassen publiek. 18 jaar wordt dan ook de minimumleeftijd. Enkel tijdens de vakantieperioden plant CFC zeven afvaarten met een programma voor gezinnen en multigeneratiegroepen. De initiatiefnemers benadrukken dat er aan boord van hun schip geen glijbanen of surfsimulatoren te vinden zullen zijn.

“Ons doel is de traditie van langere cruises nieuw leven in te blazen en de gasten te laten genieten van het schip en de transithavens. Ons concept werd uitgewerkt in samenwerking met klanten, touroperators en reiskantoren om tegemoet te komen aan de Franstalige markten. De Renaissance zal gemiddeld 13 uren op de bestemmingen blijven. In sommige havens zullen we zelfs tot 72 uren vertoeven. Centraal staat eveneens het formaat van het schip. Ook hiermee spelen we in op de vraag van reizigers die schepen met een beperkte capaciteit zoeken.” Om ecologische redenen wordt 14 knopen de maximumsnelheid van het vaartuig.

Renaissance

Het eerste schip van CFC Croisières wordt de Renaissance. Het gaat om de voormalige Maasdam van Holland America Line die in 1993 in de vaart kwam en in 2019 nog volledig werd gerenoveerd en uitgerust voor walstroom. Het schip werd in 2020 verkocht aan het Griekse Sea Jets die het voor 30 miljoen euro recent heeft verkocht aan de Franse startup. Die plant deze winter nog voor 10 miljoen euro aan werken om de Renaissance in de Franse kleuren te zetten.

Renaissance heeft een capaciteit van 1.250 gasten. CFC brengt dat cijfer terug tot 1.100. 100 kajuiten zullen namelijk voorbehouden zijn voor gasten die alleen reizen. Met 560 bemanningsleden vaart de Renaissance uit met een gast-tot-crew ratio van 2 op 1.

De maatschappij is gevestigd in Marseille, zal varen onder Franse vlag, een Franstalige gastronomie aanbieden en zich hoofdzakelijk in Marseille en Le Havre bevoorraden. Marseille wordt tevens de thuishaven van Renaissance. Volgens de oprichters is het sinds 1984 geleden dat nog een cruiseschip de Franse vlag droeg. Het laatste schip was de Mermoz (Croisières Pacquet) die dat jaar de Franse driekleur ruilde voor de vlag van de Bahama’s.

De eerste brochure van CFC Croisières verschijnt over enkele weken en zal worden voorgesteld op de toeristische vakbeurs IFTM Top Resa in Parijs

© rendering CFC Croisières

Klik hier voor meer nieuws