Exploris Croisières & Expéditions wil terug naar de basis

Na de Compagnie Française de Croisières heeft nu ook Exploris Croisières & expéditions haar expeditiecruisemerk voorgesteld. Deze tweede nieuwe Franse rederij wil vanaf de winter 2023-2024 cruises in voornamelijk poolgebieden aanbieden. Dat zal in een eerste fase gebeuren met de Silver Explorer van Silversea Cruises die wordt omgedoopt tot Exploris One.

Zoals we eerder al aankondigden, hebben enkele oprichters van Ponant besloten een eigen expeditierederij te starten. Aan de basis van Exploris ligt Philippe Videau die samen met Jean-Emmanuel Sauvée en andere officieren van de Franse koopvaardij in 1988 de Compagnie des Îles du Ponant stichtte. Op een evenement in Parijs heeft hij zopas zijn plannen toegelicht. “Dit is wat ik wilde na meer dan 30 jaar ervaring in de maritieme en toeristische sector. Exploris zal iedereen aanmoedigen de afgelegen, majestueuze en niet door het massatoerisme aangetaste gebieden in uitzonderlijke omstandigheden te verkennen. Onze ervaringen zullen uniek zijn en de gasten onderdompelen in het hart van de natuur die ze kunnen verkennen op hun eigen ritme.”

Exploris wil terugkeren naar de grondbeginselen van een expeditiecruise. De maatschappij wil de klant centraal stellen, op de excursies werken met kleine groepen van 10 tot 15 passagiers en een product aanbieden dat zich echt richt op de Franse markt. Hierin wil Exploris zich dan ook onderscheiden van Ponant die volgens Exploris door de uitbreiding van de vloot te internationaal is geworden. Dit is trouwens een klacht die ook aan boord door sommige Franse klanten van het eerste uur wordt geuit. De nieuwe rederij zal 100 procent Frans zijn in taal en cultuur. Ze vindt ook dat tweetalige uiteenzettingen en excursies niet kunnen. Dit wil evenwel niet zeggen dat niet-Franse gasten niet welkom zijn. Exploris praat onder meer met Amerikaanse reisorganisatoren over volledige charters.

Exploris One

Het eerste vaartuig wordt het Polar Class 1A-schip Silver Explorer dat in 1984 in Finland in de vaart kwam. Het werd in 2008 na een grondige renovatie het eerste expeditieschip van Silversea, oorspronkelijk onder de naam Prince Albert II. Exploris neemt volgend najaar het vaartuig voor 144 gasten en 118 bemanningsleden over. Het wordt heringericht, omgevlagd naar de Franse driekleur en komt op 23 december 2023 in Chili in de vaart als Exploris One. Het product zal zich volledig op de Franstalige markt richten en ook alle bemanningsleden die in contact komen met de gasten, zullen Frans spreken. Exploris is alvast niet van plan om het bij dit ene vaartuig te houden en wil snel evolueren naar een vloot met nieuwe schepen.

Tijdens zijn eerste seizoen zal het expeditieschip dertig afvaarten en unieke routes voorstellen. Exploris One zal tijdens de winter 2023-2024 in Antarctica varen. Ze zet daarna via de Amazone, de eilanden in de Atlantische Oceaan en West-Afrika koers naar West-Europa waar onder meer cruises langs het Iberisch schiereiland, de Atlantische kusten en Ierland  worden aangeboden. Tijdens de zomer 2024 staan de Arctische gebieden op het programma met vaarschema’s naar onder meer Noorwegen, Groenland en Canada.

De maatschappij zal in de sector van het expeditiecruisen betaalbaarder zijn dan veel andere maatschappijen in dit marktsegment. Haar prijzen schommelen rond de  850 euro per dag per persoon in expeditiegebieden tot 600 euro pp/pd voor traditionele cruises.

De expeditierederij heeft intussen haar eerste brochure gelanceerd. De digitale versie kan je hier downloaden.

© foto Exploris

Klik hier voor meer nieuws