Bij de meeste rederijen zijn de fooien (een groot deel van het maandloon) voor het personeel inbegrepen in de cruiseprijs. Toch is het altijd leuk iets extra te geven aan het einde van je reis aan bemanningsleden waarmee je na een weekje toch meestal een band hebt.

De crew doet er alles aan om van de cruise een vakantie van jouw leven te maken. Twee keer per dag wordt de kajuit opgeruimd en het bed opgemaakt. Handdoeken worden ververst, roomservice wordt verzorgd en (indien voorhanden) de minibar bijgevuld. Logeer je in de hogere klassen, dan worden vaak nog hapjes, versnaperingen of fruit geleverd. Ook in de restaurants, bars en op recepties is voor het bedienend personeel geen moeite te veel. Zorg er daarom voor wat extra bankbriefjes – euro’s of dollars naargelang de rederij en bestemming – bij te hebben. Een gelukkige waiter of cabin steward legt je nog meer in de watten!

© foto Celebrity Cruises