Europese cruise-industrie zit na vier jaar weer samen

In het Palacio de Ferias y Congressos de Malaga ging woensdag de Seatrade Cruise Med van start. Na een onderbreking van vier jaar ten gevolge van de Covid-crisis is het tweedaags event de eerste grote cruise-bijeenkomst in Europa. Meer dan 2.000 vertegenwoordigers van rederijen, cruisehavens, bestemmingen en toeleveranciers praten er over de toekomst van de cruise-industrie in het Middellandse-Zeebekken.

Het Mediterranean Cruise Industry Keynote Panel opende woensdag de beurs en conferentie. Sprekers waren MedCruise President Figen Ayan, CLIA Europe Directeur-Generaal Marie-Caroline Laurent, MSC Cruises’ CEO Gianni Onorato, Chris Theophilides, de CEO van Celestyal Cruises en Mario Zanetti, President van Costa Cruises.

Het algemene thema is ‘Steering Change Together’ of hoe de sector een koers uitzet voor een betere toekomst voor de cruise-industrie. Twee dagen lang wordt dit onderwerp de rode draad op de panelgesprekken, workshops en uiteenzettingen. Na de coronacrisis is er heel wat veranderd. Hoe spelen de Middellandse Zee en de aanpalende zeeën in op deze nieuwe omgeving en toekomstige regels? We mogen daarbij niet vergeten dat Zuid-Europa na de Caraïben voor deze industrie het belangrijkste vaargebied is. Als ze zich niet aanpast zal ze die positie niet weten te behouden.

Cruises zijn terug

De Middellandse Zee was de eerste regio waar de cruiseschepen al tijdens de pandemie weer begonnen te varen. Tijdens de zomer 2021 waren met strikte protocollen al 57 schepen in de vaart. Vandaag ontvangen 388 van de 429 cruiseschepen, aangesloten bij de Cruise Line International Association (CLIA) opnieuw gasten.

Volgens CLIA-voorzitter Pierfrancesco Vago is de cruise-industrie terug en zullen de resultaten in 2023 die van 2019 (het laatste jaar vóór de Covid-crisis) overtreffen. “Het vertrouwen van de vakantiegangers is groot. 84 procent van de gasten die al hebben gecruised, willen opnieuw varen. 67 procent van de mensen die nog nooit een cruise hebben geboekt, zeggen in onderzoeken dat ze openstaan voor een cruisevakantie. Dat cijfer ligt hoger dan vóór de pandemie.”

Ook bij de rederijen is het vertrouwen in de toekomst groot. Tegen 2028 brengen zij 71 nieuwe schepen in de vaart, goed voor een investering van 46 miljard euro. “90 procent van deze schepen wordt gebouwd in Europa wat heel wat tewerkstelling meebrengt voor de werven en toeleveringsbedrijven. De cruisesector is in Europa vandaag goed voor 400.000 jobs”, aldus Vago.

Inspanningen en misverstanden

De boekingen voor de Middellandse Zee voor 2023 lopen goed, maar niettemin kampt de regio met enkele belangrijke uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en milieu. Hoe bereiden de rederijen zich voor op een koolstofvrije toekomst en welke alternatieve brandstoffen zijn haalbaar?  Op dit onderwerp gaan we later deze week dieper in, want de Europese Green Deal en de weg naar een nuluitstoot bezorgt de rederijen én havens flink wat kopzorgen. Zo moeten alle havens straks bijvoorbeeld walstroom kunnen aanbieden, willen ze nog cruiseschepen ontvangen. Vandaag beschikt in de Middellandse Zee amper 0,6 procent van de cruisehavens over dergelijke installaties.

Daarnaast komt volgend jaar de Carbon Intensity Indicator (CII) in voege die zal uitrekenen hoeveel een schip uitstoot. Dit zal leiden tot nieuwe vaarschema’s. Zoals het er vandaag uitziet, zullen de schepen minder varen en meer tijd spenderen in de havens om deze index zo laag mogelijk te houden. Dit zal de routes voor sommige gasten minder aantrekkelijk maken.

Maar tegelijk wijst de sector erop dat ze de voorbije jaren al flink heeft geïnvesteerd in milieu en duurzaamheid, maar deze boodschap te weinig onder de aandacht wordt gebracht. Marie-Caroline Laurent, Director General CLIA Europe haalde aan dat de cruiserederijen in Europa al 45 miljard euro hebben geïnvesteerd in milieu en duurzaamheid. Tegelijk worden met de bestemmingen afspraken gemaakt om het overtoerisme tegen te gaan.

Volgens sommige panelleden worden doelbewust en vaak om politieke redenen valse berichten over de cruiseschepen de wereld ingestuurd. Gianni Onorato: “Er doen leugens de ronde. De waarheid is dat wij investeren in milieu en duurzaamheid. De cruisesector staat veel verder dan andere sectoren in de scheepvaartindustrie. Dat is de boodschap die we moeten overbrengen.” Mario Zanetti, President van Costa Cruises sloot zich daarbij aan en vindt dat de cruise-industrie over deze onderwerpen meer moet communiceren. Maar tegelijk mag ze volgens CLIA ook niet blind zijn voor de transitie naar een groene industrie. “We moeten stoppen met onszelf op te hemelen, onze comfortzone durven te verlaten en met de politici en lokale gemeenschappen samenzitten om over onze toekomst te praten.”

Klik hier voor meer nieuws