Holland America Line test biobrandstof op Volendam

Holland America Line heeft een uitgebreide test van biobrandstoffen in de cruise-industrie voltooid aan boord van de Volendam in de haven van Rotterdam. De 20-daagse proef werd uitgevoerd in samenwerking met GoodFuels, een toonaangevende producent en leverancier van duurzame biobrandstoffen voor de transportindustrie en Wärtsilä, een wereldleider in energie- en voortstuwingstechnologieën en levenscyclusoplossingen voor de maritieme markt.

In de eerste vijf dagen van de test gebruikte het schip een mengsel van 30% biobrandstof en 70% scheepsdiesel (MGO) in een van zijn belangrijkste hulpmotoren. De daaropvolgende 15 testdagen gebruikte het schip 100% biobrandstof. Volgens GoodFuels was er een daling van 78% van de CO2-emissies tijdens de laatste 15 dagen van de proef.

“We waren verheugd dat we deze kans kregen om een ​​brandstofbron van de volgende generatie te testen op een schip van Holland America Line en we zijn erg bemoedigd door de resultaten”, aldus Gus Antorcha, President van Holland America Line. “Als onderdeel van onze toewijding aan duurzaamheid hebben we altijd gezocht naar geavanceerde oplossingen voor milieu-uitdagingen die ons zullen helpen de duurzaamheidsdoelstellingen van de Carnival Corporation in de komende decennia te halen.”

De onder Nederlandse vlag varende Volendam werd geselecteerd voor de test omdat ze zich bevond in de haven van Rotterdam waar GoodFuels de infrastructuur exploiteert die nodig is om biobrandstoftankdiensten op het water te leveren. Er was geen significant verschil voor de teamleden van het schip in de omgang met gewone stookolie versus biobrandstof. Het gebruik vereiste ook geen aanpassing aan boord of speciale apparatuur.

De geavanceerde biobrandstof is afgeleid van grondstoffen die zijn gecertificeerd als 100% afval of residu, zonder problemen met landgebruik en zonder concurrentie met voedselproductie of ontbossing. “Marine-biobrandstof is nu al de grootste koolstofarme scheepsbrandstof ter wereld en we verwachten dat het gebruik in 2030 sterk zal stijgen tot 10% van het totale volume”, zegt Dirk Kronemeijer, CEO en oprichter van GoodFuels.

“Ons uitgebreide werk bij het testen van alternatieve scheepsbrandstoffen vormt een centraal onderdeel van onze inspanningen om levensvatbare opties voor decarbonisatie voor onze klanten vorm te geven”, zegt Ricardo Opperman, directeur van Wärtsilä North America Inc. “We zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën om onze motoren aan te passen aan operationele en milieu-efficiëntieniveaus met verschillende toekomstige brandstoffen, waaronder biobrandstoffen. Deze proefvaarten met 100% biobrandstof zijn belangrijk voor de Carnival Corporation, voor Goodfuels en Wärtsilä, maar ook voor de industrie in haar geheel.”

Duurzaam ondernemen

Holland America Line is het eerste merk van de Carnival Corporation dat aan boord een langdurige test van 100% biobrandstof heeft uitgevoerd. Het Duitse zustermerk AIDA werkte in juli ook al samen met Goodfuels om een ​​test met gemengde biobrandstoffen uit te voeren aan boord van AIDAprima in Rotterdam. Hoewel biobrandstoffen zijn getest op grote dieselmotoren in onderzoeksfaciliteiten aan wal en op enkele vrachtschepen, waren dit de eerste live-tests op werkende cruiseschepen.

De biobrandstoftests van de twee merken ondersteunen de algemene milieumissie, doelstellingen en ambities van de Carnival Corporation. Die omvatten het bereiken van een CO2-reductie van 40% (per benedenbed) tegen 2030 en een uitbreiding van haar strategie voor alternatieve brandstoffen. Het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG), batterijen, brandstofcellen en biobrandstoffen moeten zorgen voor een reductie van 50% van de emissies van fijnstof tegen 2030. Ze passen in het streven om tegen 2050 netto CO2-neutraal te opereren.

De test gebeurde in de aanloop tot het hervatten van de afvaarten met de Volendam. Het schip deed in Rotterdam een half jaar dienst als tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Het contract met de stad Rotterdam liep vorige week af. Het schip zet nu koers naar Triëst waar het eind deze maand haar afvaarten voor Holland America Line hervat.

© foto Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws