Hurtigruten lanceert haar eerste hybride schip langs de Noorse kust

Hurtigruten Norway heeft haar eerste ecologisch verbeterde batterij-hybride aangedreven schip, MS Richard With, te water gelaten. Het is het eerste van zeven schepen binnen de Coastal Express-vloot die werd geüpgraded en beschikt nu over de modernste technologie die de uitstoot van zowel CO2 als stikstofoxiden (NOx) aanzienlijk zal verminderen.

“Met de MS Richard With terug in bedrijf als een volledig geüpgraded schip, kunnen gasten de Noorse kust bevaren op een stiller, ultramodern en milieuvriendelijk schip, terwijl ze genieten van een traditionele ervaring. In het komende jaar zullen al onze Coastal Express-schepen worden geüpgraded om duurzamer te zijn”, zegt Hedda Felin, CEO van Hurtigruten Norway.

Als onderdeel van een grote inspanning om de vloot van Hurtigruten Norway te verduurzamen, zal het bedrijf tegen begin 2024 bijna 100 miljoen euro investeren in groene upgrades. Deze stap volgt op haar zusterbedrijf, Hurtigruten Expeditions, die ‘s werelds eerste batterij-hybride aangedreven expeditieschip, MS Roald Amundsen, lanceerde in 2019. Het expeditiecruisemerk heeft nu drie batterij-hybride aangedreven schepen in zijn vloot.

MS Richard With heeft uitgebreide upgrades ondergaan en werd op de Myklebust Yard in het noordwesten van Noorwegen uitgerust met batterijpakketten, gloednieuwe motoren en nieuwe voortstuwingssystemen. Alle zeven schepen van Hurtigruten Norway zullen begin 2024 ook worden uitgerust met SCR-systemen die de NOx-uitstoot met maar liefst 80 procent verminderen. Daarnaast ontving de Richard With onder meer nieuwe propellerbladen, bulbsteven, versnellingen en controlesystemen om het energieverbruik te minimaliseren. Het vaartuig werd ook uitgerust met moderne navigatie- en manoeuvreersystemen terwijl de romp werd geoptimaliseerd om de weerstand te verminderen. Ultramoderne afvalwaterzuiveringsinstallaties moeten de emissies in zee minimaliseren.

Alle schepen in de vloot van Hurtigruten Norway hebben al walstroomconversie, waardoor emissies in havens met walstroom worden geëlimineerd. Hurtigruten zal ook gecertificeerde biobrandstoffen gebruiken om de CO2-uitstoot te verminderen.

“Dit is een van de grootste milieu-upgrades in zijn soort in Europa en de grootste in de geschiedenis van Hurtigruten. Het feit dat we deze upgrades bij Myklebust hebben uitgevoerd, met zoveel mogelijk Noorse technologie, is geen toeval. Al 130 jaar leveren we een bijdrage aan lokale gemeenschappen en zullen dat blijven doen bij het varen, bouwen en upgraden van onze schepen”, zei Felin.

“Ons doel is om tot een nuluitstoot te komen. Het werk om de volgende generatie emissievrije schepen te plannen is al begonnen. In afwachting investeren we zwaar om onze bestaande vloot een groene upgrade te geven met de beste technologie die vandaag beschikbaar is. Ons plan blijft evenwel om in 2030 het eerste emissievrije schip in onze vloot te hebben en we werken er hard aan om dat te bereiken”, aldus nog de CEO.

@foto Hurtigruten Norway – Robert Cranna

Klik hier voor meer nieuws