Hapag-Lloyd Cruises bunkert eerste biobrandstof uit duurzame bronnen

Hapag-Lloyd Cruises gebruikt sinds 2020 geen zware stookolie meer voor de hele vloot en schakelde over op scheepsgasolie met een zwavelgehalte van 0,1 procent. In het weekend zette de aanbieder van luxe- en expeditiecruises een nieuwe stap in de richting van een decarbonisering door voor het eerst biobrandstof uit duurzame bronnen te bunkeren. Die brandstof bestaat voornamelijk uit resten van frituurolie.

Het expeditieschip Hanseatic inspiration gebruikt deze fuel als bijmenging. Het aandeel bedraagt circa 30 procent van de stookolie. De gecertificeerde biobrandstof is nagenoeg vrij van zwaveloxiden en biedt een CO2-reductie tot wel 90 procent ten opzichte van fossiele brandstoffen. De rederij wil deze bijmengingen met biobrandstoffen uitbreiden naar alle schepen.

Momenteel is de meest effectieve manier om de uitstoot te verminderen, minder brandstof te gebruiken. Hapag-Lloyd Cruises volgt daarbij het principe van ‘slow steaming’ en berekent de routes met een verlaagde gemiddelde snelheid. Door drie knopen trager te varen, daalt het verbruik met meer dan 30 procent en vermindert bijgevolg ook de uitstoot.

Daarnaast startte Hapag-Lloyd de testfase om haar nieuwste expeditieschepen aan het Cruise Center Hamburg Altona te voorzien van walstroom. De bevindingen na eerdere tests hebben al geleid tot structurele aanpassingen aan de schepen. De testfase wordt de volgende dagen verdergezet tijdens de aanlopen van de Hanseatic inspiration en Hanseatic nature. “Voor ons is het gebruik van walstroom een ​​bouwsteen om in de toekomst klimaatneutrale cruises aan te bieden. Twee jaar geleden hebben we met succes de testfase in het Cruise Center Hamburg Altona voor het luxeschip Europa 2 afgerond en een certificering ontvangen van het DNV-classificatiebureau. We richten ons nu op de certificering van de walstroomaansluiting voor de drie expeditieschepen in Hamburg Altona”, legt Julian Pfitzner, CEO van Hapag-Lloyd Cruises, uit.

Volgens Hapag-Lloyd Cruises kunnen ook kleine details een verschil maken. Alle schepen zijn uitgerust met zeewaterontziltingsinstallaties, uitgebreide afvalscheidingsapparatuur en rioolwaterzuiveringsinstallaties, evenals TBT-vrije onderwaterverven. De Europa 2, die in 2013 in de vaart kwam, was een van de pioniersschepen die tijdens de bouw al uitgerust waren met SCR-katalysatoren.

© foto Hapag-Lloyd Cruises

Klik hier voor meer nieuws