Viking viert 25ste verjaardag in Amsterdam

Viking vierde haar 25-jarig jubileum met een historisch feest in Amsterdam. Om de mijlpaal te herdenken, kwamen voor de eerste keer ooit drie klassen Vikingschepen – een rivierschip, een oceaanschip en het nieuwste expeditieschip – bijeen in Amsterdam. Het expeditieschip Viking Polaris, het Viking Longship Viking Mani en het oceaanschip Viking Mars voeren daarbij in een speciaal konvooi naar IJmuiden.

Tijdens het evenement in Amsterdam vond eveneens de doop plaats van de Viking Polaris en haar identieke zusterschip Viking Octantis dat momenteel haar eerste seizoen in de Grote Meren vaart. Beide schepen zullen de winter doorbrengen op Antarctica, voordat ze voor het zomerseizoen 2023 naar het noorden reizen voor een volgende reeks cruises naar de Great Lakes in Noord-Amerika.

“Vandaag is historisch voor Viking. Om ons 25-jarig jubileum te vieren, varen voor de eerste keer alle scheepsklassen samen en vindt de naamgevingsplechtigheid van onze fenomenale nieuwe expeditieschepen plaats. We zijn hun peettantes, Liv Arnesen en Ann Bancroft, erg dankbaar om ons te eren. Als gerenommeerde ontdekkingsreizigers die als eerste vrouwen over Antarctica hebben geskied, zijn ze de perfecte keuze voor schepen die zijn ontworpen voor expedities”, aldus Torstein Hagen, voorzitter van Viking. “Ik ben erg trots op wat we in onze eerste 25 jaar hebben bereikt. En in onze ogen zijn we nog maar net begonnen.”

Liv Arnesen en Ann Bancroft, de respectieve ceremoniële meters van de Viking Octantis en de Viking Polaris, waren aanwezig in Amsterdam en boden een zegen van geluk en veilige vaart aan voor de nieuwe schepen. Daarbij bood Arnesen haar zegen via video aan vanaf de Viking Octantis op de Grote Meren. In overeenstemming met de naamgevingstraditie hielpen Arnesen en Bancroft bij het breken van een fles Noorse aquavit op elk van de scheepsrompen. Gasten op de drie Viking-schepen in Amsterdam konden deelnemen aan de naamgevingsceremonie en waren vanop de buitenruimtes getuige van het historische konvooi.

De viering van het 25-jarig jubileum in Amsterdam is de meest recente gebeurtenis tijdens een mijlpaaljaar waarin het bedrijf ook acht nieuwe Viking Longships op de rivieren van Europa en speciaal gebouwde schepen op de Mekong, de Nijl en de Mississippi in zijn vloot heeft verwelkomd. Eind dit jaar voegen zich nog twee nieuwe, identieke oceaanschepen bij de Viking-vloot.

© foto’s Viking

Klik hier voor meer nieuws