Holland America Line start viering 150ste verjaardag

Holland America Line bereidt zich voor op haar 150ste verjaardag in 2023 en trapt een jaar vol feest volgende zaterdag, 15 oktober, af met een speciale trans-Atlantische overtocht. Gecreëerd om een ​​vervlogen tijdperk van oceaanreizen door de geschiedenis van Holland America Line na te bootsen, beleven gasten aan boord van deze oversteek een reis van verleden naar heden met speciale evenementen en activiteiten.

Het jubileumjaar start aanstaande zondag met een historische replica van Holland America Line’s eerste trans-Atlantische oversteek tussen Rotterdam en New York. De nieuwe Rotterdam volgt de eerste cruise van Holland America Line in 1872 aan boord van Rotterdam I. Gasten zullen de geschiedenis van het merk tot leven zien komen door verrijkingsprogramma’s aan boord, gedenkwaardige culinaire belevenissen en exclusief entertainment.

“Holland America Line is geëvolueerd van een rederij naar een merk dat synoniem staat voor uitzonderlijke cruisevakanties. Deze jubileumoversteek is een eerbetoon aan de reis die miljoenen immigranten naar de Nieuwe Wereld hebben gemaakt”, aldus Gus Antorcha, President van Holland America Line. “Er varen gasten mee in oktober omdat hun grootouders met een schip van Holland America Line naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd of omdat ze al jaren fan zijn van de maatschappij. We hebben de reis gevuld met speciale momenten die voor iedereen prachtige herinneringen zullen creëren aan boord.” Antorcha komt voor deze speciale gelegenheid trouwens naar Rotterdam. Ook vele gasten zullen zaterdagavond om 18 uur op de kade en rond hotel New York staan om het schip uit te wuiven.

Veel van de passagiers die vroeger mee uitvoeren waren migranten op weg naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Niet alleen Nederlanders kwamen naar Rotterdam voor de grote oversteek, ook andere nationaliteiten, waaronder Belgen zijn terug te vinden op de oude passagierslijsten. Op de website van het Stadsarchief Rotterdam kan je in de 150.000 gedigitaliseerde passagierslijsten zoeken naar familieleden die ook deze stap waagden.

Exclusieve Lincoln Center-compositie

Een hoogtepunt van de overtocht is een uitvoering van een muziekstuk van de Emmy Award-producer en Emmy-genomineerde componist Steven Schoenberg. Het werk is exclusief geschreven voor het jubileum van Holland America Line en hoort bij een speciale korte film over de reis van de cruisemaatschappij. De compositie wordt uitgevoerd door een 25-koppig ensemble van voormalige Lincoln Center Stage-muzikanten van Holland America Line. Het stuk debuteert op de World Stage op 26 oktober in New York.

Tijdens de overtocht worden gasten ook vermaakt door de Nederlandse sensatie Tiny Little Big Band, die haar unieke geluid van jazz en soul met een vleugje swing brengt. De band vult het Music Walk-entertainment met de BB King’s Blues Club, Billboard Onboard, Lincoln Center Stage en de Rolling Stone Rock Room aan.

Culinaire ode aan het Nederlands erfgoed

Elke avond tonen menu’s in de Main Dining Room de 150-jarige geschiedenis van Holland America Line met een klassiek voorgerecht dat doet denken aan een gerecht dat al in de jaren 1920 werd geserveerd. Een speciaal galamenu omvat van voorgerecht tot dessert gerechten van een eerdere Holland America Line-reis. Het menu is ontworpen om een ​​gevoel van vervlogen tijden op te roepen. Ten minste één keer tijdens de reis kunnen gasten als pop-upervaring in Tamarind genieten van een rijsttafel, een naam die verwijst naar een Indonesische traditie met een breed scala aan gerechten en een overvloed aan smaken en texturen.

Het toosten gaat verder met een ‘Throwback Happy Hour’ die de tijd terugdraait en drankjes bevat die geprijsd zijn zoals toen het merk begon. Gasten die meer willen weten over wijn, kunnen zich aansluiten bij Anthony Stice, Vice President Dining and Beverage Operations van Holland America Line, voor wijnproeverijen en verrassingen rond het schip.

Extra culinaire hoogstandjes ter ere van het 150-jarig jubileum van Holland America Line zijn onder meer een speciale Dutch High Tea en een Nederlandse kookstand in Lido Market met traditionele zoete en hartige producten. Nog in de Lido Market staat een lunch met klassieke Nederlandse producten en een tweede lunch met een Indonesisch thema op het programma.

Verrijking en activiteiten brengen geschiedenis tot leven

Bill Miller, maritiem historicus en autoriteit van Holland America Line houdt tijdens de overtocht presentaties die de geschiedenis en wortels van het bedrijf herbeleven. Dr. Jennifer Foray, hoogleraar geschiedenis aan de Purdue University, geeft lezingen over de Nederlandse geschiedenis.

Origin Story, een blikvanger op elke cruise van Holland America Line, vertelt visueel de geschiedenis van het bedrijf vanaf de oprichting tot het heden. De presentatie wordt aangeboden in World Stage met haar 270 graden LED-schermen die het publiek omhullen in een emotionele reis met ongelooflijke, historische beelden.

Gasten die hun geest willen trainen, kunnen deelnemen aan trivia met het jubileumthema, terwijl degenen die hun fysieke vaardigheden willen testen, kunnen deelnemen aan klassieke cruisesportactiviteiten en -spellen. Alle gasten ontvangen verder een exclusieve 150th Anniversary Royal Goedewaagen-tegel. In de winkels aan boord zijn in beperkte oplage speciaal ontworpen 150th Anniversary-memorabilia verkrijgbaar.

Voor reizigers die het feest willen verderzetten, organiseert Holland America Line in april 2023 een tweede crossing, maar dan richting Rotterdam. Deze overtocht zal veel van dezelfde speciale culinaire en verrijkingsprogramma’s omvatten. Deze tweede jubileumoversteek vertrekt op 6 april 2023 vanuit New York en eindigt in Rotterdam op 18 april, de dag van de 150ste verjaardag van de cruisemaatschappij.

© foto’s Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws