Royal Caribbean opent eerste energieneutrale cruiseterminal

De nieuwe hypermoderne Galveston-terminal die de Royal Caribbean Group op 9 november opent, wordt de eerste cruise-infrastructuur die 100% van de nodige energie opwekt via zonnepanelen op locatie. Dit maakt de terminal voor Royal Caribbean International de eerste LEED Zero Energy-faciliteit ter wereld.

“We zijn gericht op innovatie in alle aspecten van ons bedrijf, vooral in ons werk om duurzaamheid te bevorderen”, zegt Jason Liberty, President en CEO van de Royal Caribbean Group. “We hechten veel waarde aan zowel de oceanen die we bevaren als de gemeenschappen die we bezoeken en waarin we actief zijn. De moderne ontwerp- en ontwikkelingsfuncties op onze terminal in Galveston zullen in dienst van beide werken.”

De cruiseterminal in de haven van Galveston zal de eerste in Texas zijn die de LEED Gold-certificering behaalt. Bij de ontwikkeling van de installatie benaderde de Royal Caribbean Group ontwerpstrategieën die in lijn lagen met haar holistische milieudoelstellingen, haar focus om de ontwikkeling van duurzame infrastructuur te bevorderen en haar decarboniseringsstrategie.

Tijdens de bouw streefde Royal Caribbean een verbeterde duurzaamheid na door prioriteit te geven aan het gebruik van materialen die minder koolstof produceren op basis van de gebruikte energie en het transportproces. Tevens werd tijdens de constructie geopteerd voor materialen met een laag of nul-gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOS).

De terminal zal afhankelijk zijn van 2.800 m² aan fotovoltaïsche zonnepanelen, waardoor het zelfvoorzienend energieverbruik mogelijk wordt. Alle resterende energie die niet door de terminal wordt gebruikt, wordt naar het lokale elektriciteitsnet gestuurd. Bovendien dragen de materialen en constructiekeuze bij aan de vermindering van het ‘hitte-eilandeffect’ in Galveston, een regio die hogere temperaturen ervaart dan de buitengebieden. Tegelijk vermindert de rederij de buitenverlichting, wat kan helpen de negatieve effecten op de nachtelijke hemel en de omliggende gemeenschap te minimaliseren.

Door fietsfaciliteiten en elektrische oplaadstations aan te bieden, promoot het project tevens alternatieve vervoersmiddelen voor gasten en personeel uit de omliggende gemeenschap. Op die manier worden de transportgerelateerde koolstofemissies verminderd.

Aan de Galveston Cruise Terminal hangt een prijskaartje van 125 miljoen USD. De infrastructuur stelt de cruisemaatschappij beter in staat om tot 630.000 gasten per jaar te ontvangen. Met de nieuwe terminal zullen voor het eerst schepen van de Oasis-klasse van Royal Caribbean Texas aanlopen.

© foto’s Royal Caribbean

Klik hier voor meer nieuws