Holland America Line geeft startschot 150-jarig jubileumfeest

De Rotterdam VII van Holland America Line is zaterdag vertrokken vanuit Rotterdam op haar historische 150ste verjaardag van de trans-Atlantische oversteek. De 15-daagse cruise herschept Holland America Line’s eerste reis van de Rotterdam I, die dag op dag precies 150 jaar geleden de stad verliet. De oversteek volgt het pad van die eerste reis naar New York, met aanlopen in Le Havre, Frankrijk, en Plymouth, Engeland. Ook enkele touroperators uit België en Nederland woonden het feest bij. Bekijk het fotoverslag.

Holland America Line nodigde fans uit om naar Cruise Port Rotterdam en de Wilhelminapier te komen voor de feestelijke afvaart, waarbij een vertrek werd nagebootst uit vervlogen tijden. Spuitend water van de brandweerboot en een vloot van historische schepen kwamen de Rotterdam uitwuiven, terwijl feestvierders met souvenirzakdoeken zwaaiden.

“Vandaag is een historische dag voor ons merk, aangezien we 150 jaar geleden vertrokken op de dag dat het allereerste schip van Holland America Line zijn reis naar New York begon”, aldus Gus Antorcha, president van Holland America Line. “In die tijd hebben we immigranten en rondreizende vakantiegangers, soldaten en vluchtelingen vervoerd en hebben we een reputatie opgebouwd voor buitengewone zorg en het verwelkomen van al die gasten alsof ze in onze eigen huizen zijn. Terwijl we de komende 150 jaar varen, zal die omgeving van service steeds ons handelsmerk zijn omdat we uitzonderlijke ervaringen creëren voor gasten over de hele wereld.”

Antorcha sloot zich aan bij hoogwaardigheidsbekleders uit de stad en de haven tijdens een speciale afscheidsceremonie in de B.B. King’s Blus Club aan boord die de gedeelde geschiedenis eerde. Nico Bleichrodt, Vice President International Sales schetste in zijn toespraak de enorme evolutie die de maatschappij heeft doorgemaakt. De Rotterdam I was 82 meter lang en vertrok met 48 bemanningsleden en 60 passagiers, waarvan 10 in eerste klas. De Rotterdam VII is 300 meter lang en heeft een capaciteit van 2.600 gasten en 900 bemanningsleden. Voor Mai Elmar, Executive Director van Cruise Port Rotterdam en tevens de madrina van de nieuwste Rotterdam, maakt Holland America Line niet alleen deel uit van de geschiedenis van de stad, maar deelt ze haar DNA met Rotterdam. De verjaardag viel ook samen met het 150ste jubileum van de Nieuwe Waterweg. Deze vaarverbinding tussen Rotterdam en de Noordzee ligt aan de basis van de uitbouw van de haven en heeft de groei van Holland America Line mogelijk gemaakt. De dag eindigde met een fotomoment waarbij Gus Antorcha en vertegenwoordigers van de stad en de haven de trossen losgooiden voor deze historische oversteek.

Reis door de geschiedenis

Tijdens de overtocht maken gasten een reis door de geschiedenis van Holland America Line met gedenkwaardige verrijkingsprogramma’s aan boord, culinaire recreaties van gerechten uit vervlogen tijden en exclusief entertainment. De festiviteiten gaan verder tijdens een overnachting in New York op 26 oktober met een speciaal optreden op de World Stage door voormalige en huidige Lincoln Center Stage-artiesten. De Crow’s Nest werd voor de gelegenheid ingericht als een museum dat de geschiedenis van de rederij en de opeenvolgende Rotterdam-schepen schetst.

Cruiseliefhebbers die de overtocht van 15 oktober hebben gemist, kunnen in het voorjaar nog een tweede oversteek boeken ter gelegenheid van het jubileum. De Rotterdam vertrekt dan op 6 april 2023 vanuit New York en komt op 18 april, de dag van de 150ste verjaardag van de cruisemaatschappij, aan in Rotterdam.

© foto’s Holland America Line en ParezCruiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws