Holland America Line werkt samen met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation

Holland America Line gaat samenwerken met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, de non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van de gelijknamige monumenten. De samenwerking  past in de 150ste verjaardag van de rederij die in de eerste decennia van haar bestaan heel wat immigranten naar Amerika vervoerde en zal volgend jaar resulteren in een speciale tentoonstelling op Ellis Island. Ze gaat op 26 oktober van start. Die dag meert de Rotterdam af in New York op haar speciale herdenkingsovertocht van de allereerste trans-Atlantische oversteek in 1872.

Holland America Line speelde een belangrijke rol in de emigratie vanuit Europa naar Amerika. Zij bracht circa 1 op de 10 immigranten vanuit het oude continent naar de Verenigde Staten. “Onze geschiedenis zit diep verweven in het verhaal van Amerika”, zegt Gus Antorcha, de voorzitter van Holland America Line. “Het is alleen maar passend dat we, terwijl we deze mijlpaal vieren, samenwerken met de entiteit die verantwoordelijk is voor het herstellen en behouden van Ellis Island, de toegang tot Amerika die zoveel van onze passagiers hebben ervaren tijdens hun reis naar een nieuw leven.”

De samenwerking gaat van start met een gezamenlijk gesprek tussen Stephen Lean, directeur van The American Family Immigration History Center op Ellis Island en Bill Miller, een bekende cruisehistoricus die de immigrantenervaring aan het eind van de 19de eeuw beschreef. De presentatie zal on-demand beschikbaar zijn op alle schepen binnen de HAL-vloot. Gezien het belang van de cruise-industrie – en in het bijzonder van Holland America Line – in de immigrantenreis van Europa naar de VS, zal de Statue of Liberty-Ellis Island Foundation een tentoonstelling in haar Family History Center samenstellen die beschikbaar is voor bezoekers van februari tot april 2023.

“We zijn verheugd en trots om samen te werken met Holland American Line om de impact van de lijn op de geschiedenis van Ellis Island en de Amerikaanse immigrantenervaring te vieren”, aldus Jesse Brackenbury, president en CEO van de stichting. “De relevantie van Holland America Line wordt dagelijks weerspiegeld in ons Family History Center, waar historische scheepsafbeeldingen de muren sieren en bezoekers leren over de reis van hun voorouders naar Amerika. We kijken uit naar een langdurige samenwerking.”

The Spotless Fleet

De cruisemaatschappij, die in 1873 in Nederland werd opgericht als de Nederlands-Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij, was tot ver na de eeuwwisseling voornamelijk een vervoerder van immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten. Ze transporteerde bijna 2 miljoen passagiers naar een nieuw leven in de New World. Holland America Line was de eerste die de laagste vervoersklasse, ‘Steerage Class’, helemaal afschafte en die hernoemde tot ‘Emigrants Class’, waar gasten, in tegenstelling tot de concurrentie, elke dag drie volwaardige maaltijden kregen. Het is volgens de rederij dit niveau van zorg en aandacht voor detail – een traditie en kenmerk van het merk dat tot op de dag van vandaag voortduurt – dat destijds aanleiding gaf voor de bijnaam ‘The Spotless Fleet’.

Holland America Line zorgde voor alles, van dokters en een hotel voor vertrek, compleet met Engelse lessen en info over het dagelijkse leven in Amerika om passagiers een veilige reis naar New York te garanderen. 99% van de immigranten die op de vloot werden vervoerd, werden in New York goedgekeurd voor toegang via Ellis Island, een enorme prestatie in die tijd.

Holland America Line begon de herdenking van haar eerste reis met een oversteek op 15 oktober vanuit Rotterdam. Het schip vaart langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island als het rond 7 uur ‘s ochtends op 26 oktober aankomt in New York City. In april 2023 doet HAL de reis over, maar dan richting Europa.

© foto’s Pixabay en Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws