Global Ports Holding zit op overnamepad

Global Ports Holding, ‘s werelds grootste onafhankelijke cruisehavenexploitant, heeft een intentieverklaring ondertekend met de regering van St. Lucia voor de uitbating van de cruisehaven. Het bedrijf neemt steeds meer cruiseterminals over van de Caraïben tot Azië. Dit jaar alleen al sleepte ze concessies in de wacht voor onder meer Las Palmas, San Juan en Tarragona.

St. Lucia in de Caraïben is het jongste uitbreidingsproject van Global Ports Holding. Na de succesvolle uitvoering van de concessieovereenkomst zal GPH haar wereldwijde expertise en bedrijfsmodel gebruiken om de cruisehavenactiviteiten in Castries op St. Lucia te beheren. Daarnaast zal het bedrijf investeren in een upgrade van de faciliteiten, waaronder de uitbreiding van de bestaande ligplaats in Pointe Seraphine. Die zal de afhandeling van schepen van de Oasis-klasse mogelijk maken en de winkelervaring transformeren, onder meer door de herontwikkeling van de Vendor’s Arcade en andere faciliteiten in Castries.

Naast het verbeteren van de algehele ervaring voor cruisepassagiers in St. Lucia, zet GPH zich in om aanzienlijke economische voordelen voor de lokale bewoners te realiseren door het upgraden van de faciliteiten in en rond de haven, zoals Fisherman’s Village, en het stimuleren van hogere passagiersuitgaven op de bestemming. In 2019 verwelkomde St. Lucia circa 790.000 passagiers. De verlengde pier en de upgrade van de faciliteiten zullen naar verwachting leiden tot een stijging van het passagiersvolume tot meer dan 1 miljoen op middellange termijn. De definitieve ondertekening van de concessieovereenkomst is gepland voor de eerste helft van 2023. Het contract heeft een looptijd van 30 jaar, met een mogelijke verlenging van tien jaar.

Brede portefeuille

Global Ports Holding is haar activiteiten wereldwijd aan het uitbreiden. Enkele maanden terug kondigde het bedrijf de uitbating van Las Palmas Cruise Ports aan. Een maand eerder wist GPH een concessie voor 30 jaar voor San Juan Cruise Port in Puerto Rico in de wacht te slepen. In het voorjaar kondigde ze eveneens de overnames van de cruisehavens van Tarragona in Spanje en Crotone in Italië aan.

De portefeuille van Global Ports Holding groeit op die manier gestaag. In de Caraïben baat ze nu de cruisehavens van Antigua, Nassau, San Juan en straks dus ook St. Lucia uit. In de Westelijke Middellandse Zee is GPH de concessiehouder van Barcelona, Cagliari, Catania, La Goulette (Tunesië), Lissabon, Malaga, Taranto, Valletta, Vigo en vanaf deze winter ook van de havens op Las Palmas, Fuerteventura en Lanzarote.

In Noord-Europa baat ze de haven van Kalundborg uit en in de Adriatische Zee de cruise-infrastructuren van Adria (Bar), Venetië en Zadar. In de Oostelijke Middellandse Zee leidt GPH de activiteiten in Bodrum en Kusadasi en in Azië de havens van Ha Long en Singapore.

Global Ports Holding werd in 2004 opgericht met 62 procent van de aandelen in handen van Global Investment Holdings, genoteerd op de beurs van Istanbul. De overige aandelen worden verhandeld op de London Stock Exchange. Voorzitter en CEO van GPH is Mehmet Kutman. Hij woonde in de Verenigde Staten en was actief in het bankwezen voor hij de wereld van de cruisehavenactiviteiten betrad.

© foto’s Global Ports Holding

Klik hier voor meer nieuws