MSC Cruises neemt de MSC World Europa in ontvangst

Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire heeft maandag het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises opgeleverd. MSC World Europa vertegenwoordigt het meest milieuvriendelijke cruiseschip tot nu toe voor de rederij. Het megaschip vertrekt naar Qatar waar het midden november wordt gedoopt. Tijdens de plechtigheid werd ook het eerste staal gesneden voor het zusterschip MSC World America, dat vanaf 2025 in Noord-Amerika zal varen.

De Cruise Division van MSC Group en Chantiers de l’Atlantique vierden maandag de levering van MSC World Europa, ‘s werelds grootste LNG-aangedreven cruiseschip en een van de eerste met brandstofceltechnologie. De ceremonie markeerde de volgende stap in een langdurige en succesvolle samenwerking tussen de twee bedrijven. Naast de onmiddellijke baanbrekende vooruitgang op het gebied van emissiereductie en energie-efficiëntie, effent MSC World Europa de weg voor de invoering van koolstofneutrale, synthetische en andere alternatieve brandstoffen zodra deze op grote schaal beschikbaar zijn.

Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van de cruisedivisie van MSC Group: “We zijn trots om MSC World Europa in onze vloot te verwelkomen, ons 20ste schip en het eerste dat op LNG wordt aangedreven. Dit baanbrekende schip vertegenwoordigt de volgende fase in onze reis naar netto nul en duurzaam cruisen en is een symbool van onze niet-aflatende toewijding aan beide. MSC World Europa betekent een grote stap voorwaarts voor onze cruise-divisie, de hele MSC-groep en onze industrie, met een reeks ongekende innovaties op het gebied van milieu- en maritieme technologieën, ontwerp en gastgerichte functies. Dit is het resultaat van meer dan vier jaar werk tussen ons, Chantiers de l’Atlantique en tal van toonaangevende leveranciers van de volgende generatie milieu- en maritieme technologieën en oplossingen, evenals vele duizenden uren training voor degenen aan boord en in de haven.”

Brandstofceltechnologie aangedreven door LNG

MSC World Europa is ‘s werelds eerste moderne cruiseschip met gloednieuwe solid-oxide-brandstofceltechnologie (SOFC) aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG). Het schip krijgt een 150 kilowatt SOFC-demonstrator die LNG zal gebruiken om op een zeer efficiënte manier elektriciteit en warmte aan boord te produceren door middel van een elektrochemische reactie. Het zal een testbed zijn om de ontwikkeling van brandstofceltechnologie voor hedendaagse cruiseschepen te versnellen en biedt een potentieel om in de toekomst hybride voortstuwingsoplossingen mogelijk te maken.

In het hele concept staat energie-efficiëntie centraal. Zo beschikt MSC World Europa over een innovatieve rompvorm om de weerstand in het water te minimaliseren. Ze bevat een breed scala aan apparatuur om het energieverbruik doorheen het hele schip te optimaliseren. Deze omvat onder meer slimme ventilatie en geavanceerde airconditioningsystemen met geautomatiseerde energieterugwinningslussen die een effectieve verdeling van warmte en koude over het schip mogelijk maken.

Daarnaast is MSC World Europa uitgerust met geavanceerde waterbehandelings- en afvalbeheersystemen en andere innovatieve functies. De romp en machinekamer zijn ontworpen om de impact van akoestische onderwatergeluiden te minimaliseren, waardoor de potentiële impact op zeezoogdieren in de omringende wateren wordt verminderd.

Cruise-ervaring van de volgende generatie

MSC World Europa biedt toekomstbestendige maritieme en gastenvoorzieningen en wil de cruise-ervaring herdefiniëren met een verscheidenheid aan nooit eerder vertoonde concepten en creatieve gebieden. Het baanbrekende ontwerp heeft een Y-vormige achterconstructie die leidt naar de 104 meter lange halfopen, halfoverdekte Europa Promenade met uitzicht op de oceaan. Gloednieuwe balkonhutten kijken uit op de promenade, die een opvallend architectonisch middelpunt heeft in de vorm van The Venom Drop @ The Spiral, een 11-dek hoge glijbaan, de langste op zee.

MSC World Europa wordt onder meer het eerste MSC-schip met een microbrouwerij, een gin-bar, een bar met gezonde sappen, een koffie-emporium en een theehuis. Het schip heeft 13 verschillende eetgelegenheden, waaronder twee nieuwe specialiteitenrestaurants, La Pescaderia dat verse zeevruchten zal aanbieden en Chef’s Garden Kitchen die seizoensgebonden gerechten van boerderij tot oceaan serveert. Het schip is 333 meter lang en biedt in een dubbele bezetting plaats aan 5.252 gasten.

© foto’s MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws