Port of Antwerp-Bruges wil pionier op vlak van waterstof worden

De haven van Antwerpen-Brugge wil een hub worden voor de import en de transit van groene waterstof in Europa. Dat staat in de herziene federale waterstofstrategie. Dat is ook goed nieuws voor de cruise-industrie die deze brandstof steeds meer ziet als een milieuvriendelijke fuel voor haar schepen.

Het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge heeft de ambitie een import- en transithub in West-Europa te worden voor groene waterstof. Als wereldhaven ziet Port of Antwerp-Bruges voor zichzelf een sleutelrol weggelegd in de import, lokale productie, verwerking en doorzet van groene waterstof en waterstofdragers (zoals ammoniak en methanol) naar het hinterland.

België heeft onvoldoende ruimte om de benodigde hoeveelheden groene waterstof zelf te produceren. De lokale productie zal daarom moeten worden aangevuld met import van groene waterstof en waterstofdragers uit regio’s die voldoende zon en wind alsook ruimte in overvloed hebben. Vanaf 2026 ziet de haven van Antwerpen-Brugge de bestaande capaciteit verder uitgebreid om de eerste groene waterstofmoleculen op haar platform te ontvangen. Om de krachten te bundelen, heeft Port of Antwerp-Bruges de waterstofimportcoalitie gevormd, ​samen met vijf grote industriële spelers en publieke stakeholders: DEME, Engie, Exmar, Fluxys en WaterstofNet. Daarnaast zijn ook samenwerkingen met verschillende exporterende regio’s afgesloten om deze waterstofketen op gang te trekken. Verschillende Belgische bedrijven zijn momenteel wereldwijd waterstofexportprojecten aan het ontwikkelen.

Daarnaast zal er ook lokale productie zijn in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. De aanwezigheid van windmolenparken en aardgasinfrastructuur maken van Zeebrugge de ideale locatie voor de bouw van een fabriek voor de productie van groene waterstof. Fluxys en Eoly staan in voor de constructie van deze fabriek onder de naam HyoffWind. Daarnaast zal het Amerikaanse bedrijf Plug in Antwerpen een groene waterstofproductiefabriek bouwen op de circulaire hotspot NextGen District. De locatie bij de grootste chemische cluster van Europa speelt hierbij een belangrijke rol.

Ook voor cruiseschepen

Hoewel dit initiatief zich in de eerste plaats richt naar de industrie, is het gegeven ook belangrijk nieuws voor de cruise-industrie. Diverse werven en rederijen doen onderzoek of beginnen te experimenteren met (groene) waterstof als de brandstof van de toekomst. Met de Northern Explorer (zie eerder artikel) staat al een eerste emissievrij cruiseschip in de steigers. De Noorse initiatiefnemers hopen dit vaartuig in de winter van 2025-2026 te kunnen lanceren.

Meer en meer ziet de sector in dat vloeibaar aardgas maar een zeer tijdelijke oplossing is. Als havens en regio’s over enkele jaren een nulemissie invoeren, zullen ook LNG-cruiseschepen niet meer kunnen afmeren. Bovendien zullen waterstofschepen in de startfase wellicht maar in een beperkt aantal havens voluit kunnen bunkeren. De aanwezigheid van deze toekomstgerichte brandstof in Zeebrugge en Antwerpen plaatst de Vlaamse havens dan ook in een poolpositie om de nieuwste cruiseschepen aan te trekken.

© foto Port of Antwerp-Bruges

Klik hier voor meer nieuws