Brodosplit-werf legt kiel voor emissievrij zeilschip

De Brodosplit-werf in Kroatië heeft de kiel gelegd voor een 63 meter lange driemaster die volledig emissievrij zal opereren. Het zeilschip zal in de zomer in de Middellandse Zee en tijdens de winter in de Caraïben varen. Het werk aan het project begon in februari 2020 en wordt medegefinancierd door de Europese Unie en onderzoeksinstellingen.

De driemasterschoener wordt een elektrisch zeilschip met een lengte van 63,5 meter en een breedte van 10 meter. De romp en bovenbouw worden gemaakt van staal en de masten van een aluminiumlegering. Als het schip niet onder zeil is, wordt het aangedreven door twee elektromotoren van 150 kW, gevoed door een systeem van batterijen die continu worden opgeladen door verschillende bronnen. Het schip zal worden uitgerust met 15 ton batterijen met een maximale capaciteit van 1800 kWh, maar zal vanwege wettelijke vereisten ook twee dieselgeneratoren hebben die alleen worden ingeschakeld wanneer dat nodig is of in geval van nood.

De driemaster krijgt verder een verticale windturbine die het schip van elektriciteit zal voorzien als het in de haven ligt en de zeilen zijn gestreken. Op het dak van de bovenbouw wordt een fotovoltaïsch zonnestelsel geïnstalleerd. Het schip zal worden voorzien van elektriciteit en water uit volledig hernieuwbare bronnen en zal al zijn energie verkrijgen zonder enige CO2-uitstoot. Het schip is dus niet alleen 100 procent ‘groen’, maar heeft ook vrijwel geen kosten voor brandstof en voortstuwing.

Geavanceerde systemen

Wat deze elektrische zeilboot onderscheidt van vergelijkbare schepen is het feit dat ze ook tijdens het varen haar accu’s op een zeer geavanceerde manier oplaadt. Naast windturbines, waterturbines en zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van een systeem van scheepsschroeven met speciale bladgeometrie, dat tijdens het varen dienst doen als waterturbine. Deze ‘omkeerbare propeller’ laadt krachtige batterijen op het benedendek op. Daarnaast worden alle gegevens en systemen verzameld en gecontroleerd op de brug.

Het zeilschip zal behoren tot een klasse passagiersvaartuigen die voor onbepaalde tijd kunnen varen. Het zal plaats bieden aan 24 passagiers. Tijdens het zomerseizoen zal het schip zeilen op de Adriatische Zee langs de kusten van Kroatië, Italië, Slovenië, Montenegro, Albanië en Griekenland. Tijdens het winterseizoen staan het Caraïbisch gebied en andere toeristische bestemmingen op het programma. Details over wie het schip zal uitbaten, geeft de werf nog niet vrij.

Het project heeft als doel het onderzoek, de ontwikkeling en bouw van een eco-innovatief zeilschip. Alternatieve voortstuwingstechnologieën en energiebronnen zijn ontwikkeld op basis van een milieuvriendelijk ontwerp dat streeft naar duurzame mobiliteit met nul-emissies, het ondersteunen van ecologische duurzaamheid en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, lucht- en geluidsvervuiling. De projectleider is de DIV-groep in samenwerking met wetenschappelijke instellingen om de interactie en kennis- en technologieoverdracht tussen de industrie, universiteiten en openbare onderzoeksinstellingen te verbeteren, wat zowel bedrijven als onderzoekers in de publieke sector ten goede komt.

© foto’s Brodosplit

Klik hier voor meer nieuws