Mensen die nog nooit inscheepten voor een cruise, associëren deze vakantie vaak met zeeziekte. Niets is minder waar. Moderne cruiseschepen liggen prima in het water en beschikken over stabilisatoren. Dit zijn vinnen aan weerszijden van het vaartuig die de slingerbeweging tegengaan. De meeste passagiersschepen volgen de kusten en lopen bijna elke dag een haven aan. De belangrijkste uitzondering vormen de oceaanoversteken. Dan vaar je bijvoorbeeld van Europa naar Amerika of het Caraïbisch gebied en vertoef je onderweg vijf tot zeven dagen op volle zee.

Als algemene regel geldt dat een groot schip minder beweegt dan een klein cruiseyacht. Heb je geen zeemansbenen, kies dan voor een hut die centraal gelegen is en liefst niet op de hoogste dekken. Zo zal je de beweging van het schip minder voelen. Heel af en toe kan er wat wind opsteken. Een appel eten of een ginger ale drinken doen je de wind vlug vergeten! Wil je met een gerust gemoed vertrekken, haal dan in de apotheek een middel tegen reisziekte. Sommige mensen zien heil in een anti-zeeziektebandje of kleven een speciale pleister achter het oor. Vraag raad bij jouw huisarts of apotheker.