Met een varend hotel naar de mooiste kerstmarkten

Met de herfst, de koude en het vroege duister, sluipt onvermijdelijk het verlangen naar licht, sfeer en lekkere winterse degustaties weer binnen. Dit alles en nog veel meer vind je bij uitstek op de jaarlijkse kerstmarkten, die een lange en mooie traditie kennen in onze buurlanden Duitsland en Frankrijk. De riviercruiserederijen hebben die alvast in hun vaarschema’s opgenomen. Een blik op het aanbod van Viva Cruises en CroisiEurope.

Viva Cruises

Viva Cruises biedt een formule aan die maximaal kerstgenot koppelt aan honderd procent gemak. Met haar speciale adventscruises loopt zij onder meer Keulen, Düsseldorf, Trier, Straatsburg, Lyon en Avignon aan. Bijna alles is inbegrepen in de all-in formule: ontbijtbuffet, lunch en diner met fijnproeversmenu’s, snacks, een breed gamma aan kwalitatieve dranken, minibar, wifi en fooien. Je legt aan op interessante plaatsen, meestal midden in de stad. Uitstappen zijn altijd voorzien, maar optioneel. Vrijheid troef onder het motto ‘Enjoy the Moment’.

De Rijn Advent Magie stroomafwaarts brengt je in 7 dagen van Straatsburg naar Düsseldorf, met zes langere stops in onder meer Koblenz, Bonn en Keulen. De Adventscruise op de Rijn is een korte cruise van 3 nachten met vertrek en aankomst in Düsseldorf en stops in Koblenz, Bonn en Keulen.

De wereldberoemde kerstmarkt in Keulen trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Doorheen de stad vind je eigenlijk een vijftal kerstmarkten op historische plaatsen, o.a. de Dom en de Alter Platz, met elk een ander thema. De zesde kerstmarkt bevindt zich aan de haven. In Düsseldorf tref je maar liefst 200 standjes aan op diverse markten die op wandelafstand van elkaar liggen. Ook is er een gigantische schaatsbaan. Straatsburg noemt zich de ‘Capitale de Noël’. De kerstmarkt dateert van 1570 en is de oudste van Europa. De standjes worden opgebouwd rond de kathedraal en op 12 locaties in het hart van de stad. Er zijn ook honderden evenementen. De huizen zijn spectaculair versierd en op Place Kléber kan je een wel 30 meter hoge kerstboom bewonderen!

De vijfdaagse Viva-route Magische advent op de Moezel start en eindigt in Koblenz, aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel, met stops in Cochem en Trier. De middeleeuwse setting van Trier zorgt voor extra kerst-charme. Naast de standjes, vind je hier verschillende vormen van entertainment voor jong en oud. Deze stad is dan ook ideaal te bezoeken met een cruise op de Moezel.

De zesdaagse Rhône Magische Advent cruise start en eindigt in Lyon, met stops in Train l’Hermitage, Arles en Avignon. Kortom, het beste van wat Frankrijk te bieden heeft tijdens de adventsperiode! De gerenommeerde Franse kerstmarkt van Lyon met traditionele kerststalfiguren, typische Franse gerechten en een levende kerstboerderij maakt al je adventsdromen waar. Tussen 8 en 11 december wedijveren artiesten tijdens het lichtfestival van Lyon om de mooiste lichtinstallaties. De Provençaalse stad Avignon heeft een wel heel bijzondere kerstmarkt met eigen tradities. Zo worden er santons verkocht: artisanaal gemaakte beeldjes van personages die verschillende ambachten uitbeelden om bij de kerststal te zetten. Ontdek meer op viva-cruises.com/en/.

CroisiEurope

CroisiEurope vult haar aanbod aan advents- en kerstcruises aan met een reeks bijzondere reizen. Gasten die de magie van Kerstmis willen beleven in de Elzas kunnen in Colmar op een steenworp van de gerenommeerde kerstmarkt inschepen op de MS Madeleine. Wandel vanaf 26 november zes weken lang door de Elzasser straten en steegjes, slenter langs chalets en laat je verrassen door een warme sfeer en magische decoraties. Betreed een wereld van gastronomische geuren, ambachtelijke schatten en lichten die zich rondom de kleine houten chalets ontvouwen. Het ‘Klein Venetië’ in Colmar onthult zijn glinsterende kleuren, Kaysersberg presenteert zijn creatieve universum met traditionele kerstballen en Riquewihr dompelt je onder in de historische setting van een versterkt dorp.

Het kerstmarktseizoen in de Elzas en elders in Europa is volgens CroisiEurope een reis naar het hart van een sprookje! “Ontdek de mooiste Europese steden gekleed in hun beste opsmuk tijdens de voorbereidingen voor de eindejaarsfeesten. Voor deze editie van de kerstmarkten van 2022 en 2023 hebben Straatsburg en de andere gaststeden veel verrassingen voor je in petto en we nemen je mee op een cruise om ze te ontmoeten.”

Straatsburg en de wijnroute, Wenen, Boedapest, Praag of zelfs Bratislava, al deze pittoreske steden verwelkomen de gasten in hun kleuren van licht! Zoete geuren van kaneel en glühwein, kerstmarkten met beeldjes, versieringen en cupcakes zullen jong en oud verbazen. In Duitsland, de historische bakermat van de kerstmarkten nodigt CroisiEurope je uit voor een feest langs de Rijn, de Elbe of de Neckar waar de beroemdste en oudste markten van Europa plaatsvinden. Ook in Frankrijk beleef je de kersttradities met een cruise van Avignon naar Tarascon, Arles en Aigues-Mortes.

CroisiEurope beperkt zich trouwens niet tot de traditionele kerstmarktbestemmingen. Zo zijn er bijvoorbeeld minitrips in het teken van het lichtfeest (La fête des Lumières) in Lyon, kan je kerst vieren in de Venetiaanse lagune met bezoeken aan Venetië, Chioggia, Burano en Murano of deze feestweek vieren temidden van de wijnen tijdens een cruise op de Gironde en Garonne in Frankrijk. Op heel wat van deze afvaarten vervalt trouwens het single-supplement. Meer info op croisieurope.com.

© foto’s Viva Cruises & CroisiEurope

Klik hier voor meer nieuws