Op weg naar Antarctica – Drake Passage dag 1

Silver Endeavour heeft Puerto Williams verlaten en is op weg naar Antarctica. Dat gebeurde na een zegeningsceremonie voor het nieuwe schip in het Kaap Hoorn Sub-Antarctisch Centrum in Puerto Williams in aanwezigheid van Silversea Executives, Chileense toeristenambtenaren, lokale leiders en geestelijken. De doop zelf van Silversea’s nieuwste expeditievaartuig is pas over enkele dagen gepland in Antarctica.

Silversea Cruises heeft vanaf deze winter het Chileense Puerto Williams, de meest zuidelijke stad van de wereld, als uitvalsbasis voor haar Antarctica-cruises met de Silver Cloud en Silver Wind. Voor de cruises met de Silver Endeavour vliegen de gasten vanaf volgende week via de Antarctica Bridge naar King George Island. Voor een optimale ontvangst van de expeditieschepen is Puerto Williams trouwens druk in de weer met de bouw van een nieuwe aanmeerkade.

Silversea wil op haar beurt de lokale gemeenschap steunen en kondigde naar aanleiding van het bezoek van de Silver Endeavour de sponsoring aan van een integratieprogramma voor lichamelijke opvoeding voor gehandicapte kinderen op de Puerto Williams School. Silversea heeft de nieuwe mobiliteitsapparatuur gedoneerd als onderdeel van haar uitgebreide bestemmingsprogramma, dat gericht is op het bevorderen van positieve langetermijnrelaties en het steunen van lokale gemeenschappen.

De rederij heeft daarnaast vier Zodiacs geschonken aan de Cedena Nautical School in Puerto Williams. Deze non-profitorganisatie legt zich toe op het trainen en onderwijzen van kinderen en jongeren in de watersport, een eerste stap in het verwerven van de basiskennis voor een job in de expeditiesector.

“Puerto Williams, een nieuwe toegangspoort tot Antarctica, is een belangrijke bestemming voor Silversea, en het is altijd ons doel om een ​​positieve invloed uit te oefenen op de lokale gemeenschappen die we bezoeken”, zegt Conrad Combrink, Senior Vice President Expeditions, Destination and Itinerary Management voor Silversea Cruises. “Het bouwen van deze faciliteit is slechts de eerste stap in onze toewijding om de sociale behoeften van Puerto Williams te ondersteunen. Als enige cruisemaatschappij die vanuit Puerto Williams opereert en onze gasten een naadloze reis naar Antarctica biedt, werken we hand in hand met lokale leiders en ondernemers om niet alleen Puerto Williams op de meest authentieke manier onder de aandacht te brengen bij onze gasten, maar ook om te voorzien in de behoeften van de gemeenschap.”

Zeebenen

Het schip gooide na de ontvangst de trossen los en zette koers naar Antarctica. De eerste zeedag is eigenlijk een dag van voorbereidingen. De gasten krijgen uitleg over de Zodiac-excursies. De parka’s, sneeuwlaarzen en waterdichte broeken worden gepast. Silversea Cruises schenkt alle gasten een jas en broek. De laarzen krijgen de passagiers in bruikleen voor de duur van de expeditiecruise.

Verder is er een verplichte infosessie over IAATO, de International Association of Antarctica Tour-Operators. Die heeft zich tot doel gesteld het veilig en milieuverantwoord reizen naar Antarctica te bevorderen. Dit betekent dat de bezoekers de dierenwereld niet verstoren, maar ook de invasie van nieuwe soorten tegengaan. Laarzen moeten bijvoorbeeld voor en na elke aanlanding worden gereinigd en ontsmet om te vermijden dat zonevreemde zaden mee naar Antarctica worden gebracht.

Met windsnelheden tot 40 knopen (75 km/u) en golven van 5 tot 6 meter hebben de passagiers intussen al wat zeebenen gekweekt. Woensdagavond (Belgische tijd) bevindt Silver Endeavour zich halfweg de Drake Passage om tegen donderdagmiddag (Belgische tijd) het bevroren continent te bereiken.

Klik hier voor meer nieuws