Cruisepassagiers in Bergen betalen mee voor behoud Bryggen

Port of Bergen en de Bryggen Foundation hebben een overeenkomst gesloten over een jaarlijkse bijdrageregeling waarmee de haven vanaf januari 2023 zal helpen bij het behoud van Bryggen. Elke passagier die de Noorse stad bezoekt, zal dan 0,19 euro (2 NOK) bijdragen. Dit bedrag wordt opgenomen in de haventaksen. De gelden worden beheerd en toegewezen door de stichting.

“Dit is een welkome bijdrage die zal aangewend worden voor de brandbeveiliging en upgrading van de infrastructuur. Er is dringend behoefte aan een upgrade van het sprinklersysteem en het is van cruciaal belang dat er wordt gewerkt aan een alomvattend verlichtingsplan voor Bryggen”, zegt Bernt-Havard Oyen, directeur van Stiftelsen Bryggen. “We zijn verheugd om te zien dat Port of Bergen een grote sociale verantwoordelijkheid toont en zich inzet voor het behoud van dit werelderfgoed.”

Voor de haven is het belangrijk dat Bryggen goed wordt bewaard en verzorgd. “Deze erfgoedsite is de meest bezochte attractie van Bergen en is onderhevig aan aanzienlijke slijtage doordat zij elk jaar door enkele honderdduizenden cruisetoeristen wordt verkend”, legt Michal Forland, CEO van Port of Bergen uit. De haven en de stichting hadden deze bijdrage in 2019 afgesproken, maar de uitvoering van de regeling moest worden uitgesteld vanwege de Covid-pandemie.

In 2019 noteerde de haven van Bergen 329 aanlopen van cruiseschepen met 575.000 passagiers. Dit jaar zijn dat er respectievelijk 290 en 400.000. Volgend jaar verwacht het havenbestuur een stijging ten opzichte van het niveau van vóór de pandemie, met 351 aanlopen en 724.000 geplande passagiers.

Klik hier voor meer nieuws