Helsinki Shipyard en Swan Hellenic stellen tijdige oplevering SH Diana veilig

In een gezamenlijk communiqué kondigen Helsinki Shipyard en Swan Hellenic aan dat de rederij de nieuwe eigenaar is van de SH Diana. Het schip werd eind vorige week openbaar verkocht nadat de Russische bank haar financiële verplichtingen niet nakwam. Helsinki Shipyard zal de SH Diana nu afwerken, zodat het vanaf april expeditiereizen kan aanbieden voor Swan Hellenic.

Helsinki Shipyard kondigde eind november de openbare verkoop aan van de onafgewerkte SH Diana, bestemd voor Swan Hellenic. Dat gebeurde nadat het Russische leasingbedrijf GTLK Europa zijn financiële verplichtingen niet was nagekomen en dat heeft te maken met de Europese sancties tegen Russische ondernemingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volgens het oorspronkelijke plan zou GTLK het schip kopen en het dan verhuren aan Swan Hellenic, maar dat kon in de huidige omstandigheden niet gebeuren. Helsinki Shipyard oefende daarop het recht uit om het schip via een openbare aanbesteding te verkopen, zoals voorzien in het scheepsbouwcontract. Eenzelfde procedure werd eerder dit jaar al toegepast voor de SH Vega, het tweede schip voor Swan Hellenic.

De aanbesteding eindigde op vrijdag 9 december om middernacht en was bevredigend voor Helsinki Shipyard, die de biedingen analyseerde en Swan Hellenic tot winnaar uitriep. Helsinki Shipyard en Swan Hellenic gaan nu een nieuwe overeenkomst aan voor de voltooiing van het vaartuig, dat volgens de planning in maart 2023 aan Swan Hellenic zal worden opgeleverd, op tijd om vanaf begin april culturele expeditiecruises aan te bieden in de Middellandse Zee.

Andrea Zito, CEO van Swan Hellenic: “We zijn blij dat we de SH Diana hebben veiliggesteld, een Polar Class PC6-schip met ultramoderne scheepstechnologie en duurzaamheid dat zoals gepland in april in de vaart zal worden genomen. We kijken ernaar uit om onze gasten aan boord van de SH Diana te verwelkomen om onze culturele expeditiecruises te ervaren in de historische regio’s waarvoor ze oorspronkelijk zijn bedacht.” Volgens Kim Salmi, CEO van Helsinki Shipyard, was de werf verheugd om Swan Hellenic aan te kondigen als winnaar van de aanbesteding, omdat het natuurlijk helpt bij de volgende stap, de snelle overeenstemming en voortzetting van de werken voor de voltooiing van het schip in maart 2023.

SH Diana is iets groter dan de SH Minerva en SH Vega. Het vaartuig is 125 meter lang en biedt plaats aan 192 passagiers, tegenover 152 op de zusterschepen. Na de Middellandse Zee zal SH Diana later volgend jaar cruises aanbieden in de Rode Zee, langs de kusten van Oost-Afrika en verder afgelegen bestemmingen.

© foto Helsinki Shipyard

Klik hier voor meer nieuws