Royal Caribbean werkt met Finse regering en Meyer Turku aan groene transitie

De Royal Caribbean Group heeft een maritieme verklaring ondertekend met de Finse regering en Meyer Turku Oy om de weg voorwaarts uit te stippelen voor innovatieve en duurzame scheepsbouw in Finland. De verbintenis is gericht op het bevorderen van innovatie, het verhogen van het concurrentievermogen en de maritieme industrie te versterken.

“Onze partners in Finland hebben ons geholpen enkele van ‘s werelds meest indrukwekkende en duurzame schepen van hun tijd te leveren, waaronder Icon of the Seas, ons nieuwste schip dat in januari 2024 debuteert”, aldus Jason Liberty, President en CEO van de Royal Caribbean Group. “Deze nieuwe samenwerking vormt de basis voor toekomstige innovaties en stelt ons en de maritieme industrie in staat om duurzaamheid op het hoogste niveau te blijven nastreven.”

De verklaring omvat zes belangrijke actiepunten. Zo willen de partners een roadmap opstellen voor de productie van klimaatneutrale schepen in Finland. Het actieplan vormt een onderdeel van de groene transitie binnen de maritieme industrie. De samenwerking moet leiden tot een versterking van de innovatie van Meyer Turku, de Royal Caribbean Group en de maritieme industrie. De partners willen ook netwerken ondersteunen om aan economische uitdagingen het hoofd te bieden, nieuwe oplossingen te ontwikkelen en de levensvatbaarheid van de maritieme industrie op lange termijn veilig te stellen.

In de verklaring staat verder dat de drie partners een digitale demonstratie van een klimaatneutraal schip opzetten als onderdeel van het programma ‘Duurzame Maritieme Industrie’ van het ministerie van Arbeid en Economie. Daarnaast zullen nieuwe innovaties en technologieën getest worden op schepen van de Royal Caribbean Group.

Destination Net Zero

Dit partnerschap bevordert ook de Destination Net Zero-strategie van de Royal Caribbean Group om haar activiteiten tegen 2050 koolstofvrij te maken en haar doelstellingen op korte en middellange termijn. Daartoe behoren onder meer het verminderen van de koolstofintensiteit met dubbele cijfers tegen 2025 in vergelijking met 2019 en de introductie van een netto-zero cruiseschip tegen 2035.

De verklaring volgt op de tewaterlating van Icon of the Seas, voorafgaand aan haar debuut in januari 2024. Ze wordt het meest duurzame schip van het merk tot nu toe en het kroonjuweel van de Finse maritieme industrie. “Het Finse maritieme ecosysteem is gebouwd op de innovatie, expertise en vaardigheden van duizenden toonaangevende scheepsbouwers bij Meyer Turku. Icon of the Seas is het nieuwste voorbeeld van wat hier in Finland kan worden gebouwd”, aldus Mika Lintilä, de Finse minister van Economische Zaken. “Deze nieuwe verklaring zal een toekomst veiligstellen waarin de maritieme industrie de komende jaren vooruitgang blijft boeken in onze decarbonisatiedoelstellingen en economische groeiprioriteiten.”

Het cruiseconcern heeft overeenkomsten lopen met de scheepswerf voor nog twee zusterschepen van Icon of the Seas voor Royal Caribbean International. Voor TUI Cruises is in Finland momenteel Mein Schiff 7 in aanbouw. “Hoewel expertise en interdisciplinaire samenwerking altijd de sleutel zullen zijn tot het succes in de scheepsbouw, erkennen we de noodzaak om voortdurend te evolueren en strategieën te creëren om de koolstofemissies naar netto nul te verminderen”, aldus Tim Meyer, CEO van Meyer Turku Oy. “Dit zet ons als industrie ertoe aan om te innoveren en ons aan te passen in de manier waarop we schepen ontwerpen, bouwen en exploiteren. Deze uitdaging biedt aanzienlijke kansen voor de Finse maritieme industrie om wereldwijd het voortouw te nemen en nieuwe technologieën en producten op de markt te brengen.”

© foto Meyer Turku

Klik hier voor meer nieuws