TUI’s cruise-afdeling vaart weer op winst

Het cruisesegment van TUI was in de tweede helft van het boekjaar opnieuw winstgevend. Dit blijkt uit het zopas verschenen financiële jaarverslag van het reisconcern. Na de Covid-beperkingen waren de drie rederijen van de groep (TUI Cruises, Hapag-Lloyd Cruises en Marella Cruises) weer volledig operationeel. Het segment bleef zich doorheen het boekjaar herstellen.

De bezettingsgraad bij de drie maatschappijen lag hoger dan in 2021 en varieerde van 58% bij Hapag-Lloyd Cruises tot 69% bij de Mein Schiff-vloot en 70% bij Marella Cruises. In 2021 was maar een deel van de vloot operationeel en schommelde de bezettingsgraad tussen de 39% en 45%.

Ook de gemiddelde dagprijs steeg opnieuw met tarieven op het niveau van 2019 als gevolg van de meer genormaliseerde handelsomgeving. Het gemiddelde dagtarief van Mein Schiff steeg met 34,8% tot €175. Bij Marella was er een stijging van 32,1% tot £164. Hapag-Lloyd Cruises wist haar gemiddelde dagprijs op te trekken met 27% tot €653 als gevolg van het herstel van de vraag.

Dit alles leidt ertoe dat de drie cruisemerken met een totale vloot van 15 schepen het boekjaar konden afsluiten met een beperkte winst. De afdeling rapporteerde een onderliggende EBIT voor het volledige jaar van €0,8 miljoen. Voor het boekjaar 2021 was er nog een verlies van €277,5 miljoen.

Meer duurzaam cruisen

In het document gaat ook heel wat aandacht uit naar het verlagen van de uitstoot binnen de cruise-activiteiten. Belangrijke hefbomen zijn onder meer de voortdurende investeringen in vlootmodernisering en efficiëntiemaatregelen met een focus op walstroom, routeoptimalisatie, een energie efficiëntieboost en de switch naar alternatieve brandstof. Een slim energiemanagementsysteem, efficiënte airconditioning, innovatieve lichtregelingen en het gebruik van uitlaatwarmte van de motoren dragen volgens TUI allemaal bij tot een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk in vergelijking met andere vaartuigen die niet met deze technologieën zijn uitgerust.

Al zes van de twaalf schepen van TUI Cruises (Mein Schiff & Marella) zijn voorzien van een walstroomaansluiting waardoor ze waar mogelijk gebruik kunnen maken van groene walstroom voor een bijna emissievrij verblijf in de haven. De hele vloot zal binnen enkele jaren walstroomklaar zijn. Op de recent gebouwde Mein Schiff-schepen wordt de uitstoot van zwavel en stikstof aanzienlijk verminderd dankzij uitgebreide uitlaatgasbehandelingssystemen.

De vloot van Mein Schiff zet ook een nieuwe mijlpaal voor duurzame groei met Mein Schiff 7 die in aanbouw is op de scheepswerf Meyer Turku in Finland. De focus ligt op het stellen van hoge milieunormen door het optimaliseren van het ontwerp met betrekking tot energie-efficiëntie en technologieën om de duurzaamheid te verbeteren. Het schip zal voorbereid zijn om in de toekomst op groene methanol te varen. Dit noemt het concern een belangrijke mijlpaal in de inspanningen van TUI Cruises om tegen 2030 de eerste klimaatneutrale cruise aan te bieden.

De schepen van Hapag-Lloyd Cruises gebruiken uitsluitend 0,1% laagzwavelige diesel. Dit vermindert de zwaveluitstoot met 80% en reduceert fijnstof tot wel 30%. Alle vaartuigen van Hapag-Lloyd Cruises zijn voorzien van TBT-vrije onderwatercoatings, zeewaterontziltingssystemen voor zoetwaterproductie evenals een biologische zuivering van afvalwater. Afval wordt aan boord gescheiden in een milieuzone voorafgaand aan de ophaling door gespecialiseerde bedrijven.

Tijdens het boekjaar 2022 daalde de relatieve CO2-uitstoot in de cruiseafdeling met 44,9% als gevolg van een aanzienlijk hogere bezettingsgraad na de impact van de pandemie in 2021. Per cruisepassagier/nacht werd 10,6 liter afval gemeten – een afname van 55,3% – en 37 liter vers water verbruikt – een afname van 58,7% – door zowel de verbeterde bezetting als minder bunkering van zoet water.

© foto’s TUI Cruises & Hapag-Lloyd Cruises

Klik hier voor meer nieuws