Carnival Corporation verkoopt twee schepen van Costa Cruises

De Carnival Corporation heeft de resultaten van het vierde kwartaal van 2022 gepubliceerd. Dat toont een verlies van 1,1 miljard USD. Maar de cruisegroep ziet ook licht aan het einde van de tunnel. De boekingsvolumes groeien, de bezettingsgraad van de schepen stijgt en de gemiddelde prijzen liggen hoger. De Carnival Corp. blijft werken aan een beheersing van de kosten en dat betekent dat tegen het voorjaar van 2024 nog eens drie schepen – waarvan twee van Costa Cruises – worden verkocht.

Josh Weinstein, Chief Executive Officer van Carnival Corporation & plc: “Gedurende 2022 hebben we onze volledige vloot met succes weer in gebruik genomen, waarbij we agressief de bezettingsgraad hebben opgebouwd op basis van groeiende capaciteit, terwijl de inkomsten per cruisedag voor passagiers hoger liggen dan de recordniveaus van 2019, zowel in het vierde kwartaal als over het hele jaar. We hebben ook actief onze kosten weten te verlagen en tegelijkertijd geïnvesteerd om de toekomstige vraag op te bouwen.”

Volgens Weinstein zijn de boekingsvolumes sterker geworden na de versoepeling van de Covid-protocollen, verbeteren de annuleringstrends wereldwijd en merkt de groep bij alle merken een meetbare verlenging van de boekingscurve. “Het momentum heeft zich voortgezet tot in december, wat een goed voorteken is voor 2023 als meer markten openen voor cruisereizen, protocollen blijven versoepelen, onze dichter bij huis-routes succes oogsten, onze geïntensiveerde advertentie-inspanningen vruchten afwerpen en onze merken alle aspecten van hun inkomstengenererende activiteiten blijven aanscherpen.

We geloven dat onze terugkeer naar sterke winstgevendheid versnelt door middel van ons vloot- en merkenportfoliobeheer. Dat zorgt voor een voorzichtige capaciteitsgroei gericht op onze best presterende merken en is een gevolg van het feit dat bijna een kwart van onze vloot bestaat uit nieuw opgeleverde schepen. Hierdoor zijn we goed gepositioneerd om de omzetgroei van onze wereldwijde merkenportfolio te stimuleren, terwijl we onze schaal blijven benutten op onze toonaangevende kostenbasis, om een vrije kasstroom te genereren die ons na verloop van tijd zal voortstuwen op het pad naar schuldafbouw en kredietwaardigheid.”

Vloot optimaliseren

Carnival kondigt aan dat ze nogmaals drie kleinere, minder efficiënte schepen verkoopt. “Twee van deze drie schepen behoren tot de vloot van Costa Cruises als onderdeel van de strategie van het bedrijf om het merk de juiste maat te geven in het licht van de voortdurende sluiting van de cruise-activiteiten in China. Eenmaal voltooid in het voorjaar van 2024, zal de vlootoptimalisatiestrategie van het bedrijf de capaciteit van Costa hebben verminderd tot het niveau dat in 2019 buiten Azië was toegewezen aan haar kernmarkten in Continentaal Europa.”

Inclusief deze drie schepen zal de Carnival Corp sinds het begin van de Covid-pandemie maar liefst 26 schepen hebben afgestoten. Voor Costa Cruises betekent de aankondiging een verdere inkrimping van de vloot. Eén schip van de rederij vaart al voor Carnival in Australië. Twee andere worden overgeheveld naar Carnival Cruise Line in Noord-Amerika.

Daarnaast valt op dat het orderboek van de cruisegroep nog nooit zo klein was. De volgende drie jaar neemt het concern amper vijf schepen in de vaart: Seabourn Pursuit, Carnival Jubilee, Queen Anne, Sun Princess en een nog naamloos zusterschip.

© foto Costa Cruises

Klik hier voor meer nieuws